Voi intra direct in subiect, popular au ba, conteaza mai putin. Evenimentele din aceste zile reprezinta, fara indoiala, o fereastra de oportunitate.

Aparent si in premiera, o masa critica de romani isi doreste altceva. Are asteptari, dorinte, sperante.

Oamenii stiu ce vor, insa la modul teoretic. Lipseste, deocamdata, concretetea, iar din zona politica actuala nu va veni Solutia. Pentru simplul fapt ca ar fi mortala pentru ei insisi. Astfel incat nu exista o alta formula decat ca Piata sa o revendice, sa o impuna. Rapid.

Realitatea este ca exista mari dificultati in a identifica si agrega acea pleiada de oameni de calitate care sa inlocuiasca clasa politica actuala, in care se regasesc prea multi dintre aceia care fara politica nu s-ar fi regasit niciunde.

In ultimii ani am asistat la diverse incercari, esuate. Orice potential proiect nou pe aceasta zona sufera la capitolul resurse umane de calitate. Aceasta in special pentru ca oamenii seriosi, la care aspira populatia sa conduca societatea, sa se implice activ, sunt ocupati.

Fie ca sunt antreprenori, manageri, avocati cu clientela din zona privata, fie ca sunt economisti, arhitecti, sau ingineri, medici, profesori samd, sunt multi oameni in special in mediul privat cu activitati bune, relativ bine platite si care muncesc din greu sa-si faca un rost, sa-si asigure conditii bune de viata pentru ei, pentru familiile lor. Sunt apreciati acolo unde muncesc, sunt respectati.

Unii sunt suficient de altruisti pentru a se preocupa si de societate in ansamblu, fiind implicati in diverse proiecte sociale care depasesc granitele unei simple familii. Si sunt oameni care castiga banii fara sa fure, fara sa dispuna sau sa aiba nevoie de un tupeu nesimtit pentru a se impune, sunt oameni de calitate.

De ei are nevoie societatea sa fie la timona, insa chiar ei nu au dorinta de a candida, forta de a se organiza, probabil si pentru ca tinta nu ar fi motivanta. Interesul general rareori va prevala interesului individual. Solutia este sa le aliniem.

Sa ajungi primar de oras sau de sector, gestionand si raspunzand de un buget de sute de milioane de euro si sa castigi cateva mii de lei? Sau consilieri locali, preocupati de si atenti la nevoile comunitatii care i-a ales, deci la clientii si angajatorii sai, dar care probabil ca daca nu isi vinde votul din Consiliu, nu castiga mai nimic? Ce ii ofera societatea, in schimb? “Si sa risti sa iti strici imaginea? Si sa risti sa dai cu subsemnatul? Sa intri dintr-o zona in care esti respectat intr-una care apriori este considerata de catre public ca fiind viciata? Si pentru ce? Nu, multumesc”, spun ei. Pai nu mai bine iti vezi de treaba ? In cel mai bun caz, aleg sa se implice social, insa intr-o masura limitata din toate punctele de vedere.

Problema este ca nu asa merge treaba. Vrem altceva pe zona administrativ-politica, dar cu cine? Aceasta este de fapt marea problema.

Dorita schimbare reala a clasei politice nu poate demara realmente decat o data cu alegerile locale.

Sa lasam deci lumea sa candideze, nu sa ii blocam cu proceduri birocratice si cu adunari de zeci de mii de semnaturi.

Sa ii incurajam pe cei valorosi sa o faca, tentandu-i si cu remuneratii ulterioare care sa le asigure un confort individual similar celui actual.

Desigur ca oamenii sunt acum nemultumiti in contextul ca anumiti potentati au solicitat si obtinut salarii si pensii "speciale".

Trebuie pus acum insa accent pe cei care au performat in zona privata, care au ajuns la un nivel de trai ridicat si datorita priceperii lor si care nu intra in politica si pentru ca salariul de acolo nu le asigura nivelul de trai actual. Dar totodata nu sunt dispusi sa fure pt a-si completa venitul de care dispuneau inainte de intrarea in politica.

O primarie de oras este precum o companie mare, sa comparam bugetele. Cat castiga un CEO de top ? Fara minim cateva mii bune de euro lunar nici nu va puneti problema ca ar putea fi tentat cineva de calitate si care nu este vreun om cu suficiente acumulari anterioare si vreun idealist nevindecabil, poate niste eroi. Iar acestia sunt putini spre zero, nu toti au vocatia aceasta iar societatea are acum nevoie de baza de selectie…

Consilier local ? Probabil ca la o indemnizatie de multe sute de euro lunar, cineva rezonabil chiar si-ar da interesul si sa candideze si sa se implice ulterior in activitate.

Exista cateva sute, maxim mii de consilieri locali, vorbesc de orasele cu populatie mare si bugete semnificative. Exista cativa zeci, hai sute de astfel de primari.

Directori in Primarie? Ce manager capabil pe post si onest poti gasi in piata sub cateva mii de euro ? Si din nou – avem nevoie de numar de candidati, de baza de selectie.

Citeste si:

    Sa lasam fatarnicia de-o parte. Vrem calitate? Costa. Vom avea astfel insa dintre cine sa alegem. Si vom fi atenti. Si ne va pasa realmente. Si noua si lor.

    Efortul bugetar este nesemnificativ in raport cu potentialele beneficii, merita. Si acesta ar fi doar momentan, intrucat acesti oameni vor putea genera o ulterioara eficienta economica a unui aparat mai motivat. Va trebui sa ii bonusam pe baza de rezultate, de indicatori de performanta, KPI-ii binecunoscuti.

    Apoi vor urma alegerile generale, principii similare sunt necesare a fi aplicate si acolo.

    Acest tipar de oameni pot administra mai bine si pot si regandi sistemul, reorganizand. Sa-i motivam asadar ca societate cum se cuvine, cu morcovii si cu betele aferente, in dulcele stil clasic.

    Acum politica nu poate atrage decat majoritar pe hoti si pe oamenii fara alte perspective, alternative sau ocupatii, carora cu cat le vom pune la dispozitie mai multe resurse, cu atat mai ineficient vor fi acestea gestionate.

    Citeste si:

      Aceste aspecte ar trebui sa fie deci in capul listei preocuparilor si revendicarilor Pietei acum, pentru ca ele vor face in final diferenta. Iar cu un astfel de momentum favorabil nu te intalnesti prea des in viata.

      WALL-STREET.RO lanseaza campania editoriala #GuvernulTAU, un proiect care isi propune sa prezinte si sa disemineze propunerile mediului de business si solicitarile strazii pentru viitorii decidenti politici. Proiectul editorial isi propune doua lucruri esentiale: 1) selectarea reactiilor din partea romanilor care solicita in strada schimbarea sistemului etatist si 2) cele mai bune idei ale mediului de business pentru guvernantii din Romania.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri