Productia industriala a zonei euro a scazut in septembrie pentru a doua luna consecutiv, cu 0,3%, potrivit Eurostat, evolutie care poate provoca ingrijorare in randul reprezentantilor Bancii Centrale Europene (BCE) in privinta perspectivelor economice ale regiunii, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Analistii anticipau un declin de numai 0,1%. Datele aferente lunii august au fost revizuite la o scadere de 0,4%, usor mai mica fata de estimarea initiala. Eurostat urmeaza sa publice vineri estimarile referitoare la evolutia PIB-ului zonei euro in trimestrul al treilea.

Analistii anticipeaza ca economia uniunii monetare a avansat cu 0,4% in perioada iulie-septembrie, ritm similar cu cel din trimestrul al doilea.

Presedintele BCE Mario Draghi a declarat deja ca ar putea fi nevoie de suplimentarea masurilor de stimulare pentru relansarea inflatiei, o evaluare urmand sa aiba loc la sedinta de politica monetara de la inceputul lunii decembrie.

Draghi a spus joi, in cursul unei audieri in comisia economica a Parlamentului European, ca sunt vizibile in mod clar riscurile provocate de incetinirea cresterii economiei mondiale si a comertului. Chris Williamson, economist sef la Markit, considera ca noile date vor exercita noi presiuni asupra BCE pentru suplimentarea masurilor de stimulare.

Citeste si:
Eurostat: Romania, a treia cea mai abrupta scadere a productiei...
Eurostat: Romania, a treia...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Setari Cookie-uri