PIB-ul Frantei a crescut cu 0,3% in perioada iulie-septembrie, dupa stagnarea din trimestrul al doilea, potrivit datelor institutului national de statistica INSEE, care au confirmat estimarile analistilor.

In Germania, cea mai mare economie a Europei, economia a avansat cu 0,3%, dar ritmul este sub cel de 0,4% consemnat in trimestrul anterior, reflectand impactul cererii mai scazute pentru exporturile tarii, venite din China si alte tari emergente mari.
Un alt factor negativ pentru economia germana a fost reprezentat de investitiile mai mici, in timp ce principalul motor de crestere a fost consumul intern.

In Franta, cheltuielile de consum au urcat cu 0,3%. Investitiile companiilor din Franta a avut o evolutie ascendenta, dar investitiile totale au scazut din cauza masurilor de reducere a cheltuielilor aplicate de guvern.

Citeste si:

Imbunatatirea datelor referitoare la PIB sustine asteptarile guvernului de la Paris ca economia este pe cale sa inregistreze cea mai buna evolutie de la venirea la putere a presedintelui socialist Francois Hollande in 2012, dar este improbabil ca cresterea din acest an sa aiba un impact semnificativ asupra ratei somajului de peste 10%.

"Datele din aceasta dimineata confirma ca in 2015 au iesit din perioada de crestere slaba prin care a trecut Franta de la sfarsitul lui 2011", a declarat premierul Michel Sap.

El a notat ca PIB-ul este pe cale sa avanseze in acest an cu cel putin 1,1% si cu 1,5% in 2016.

Sursa foto: Shutterstock/sezer66