Indicele privind increderea sefilor de companii si a populatiei in economia zonei euro a atins in noiembrie 106,1 puncte, iar datele aferente lunii octombire au fost reviziuite la acelasi nivel, fata de o estimare initiala de 105,9 puncte. Indicele se afla la cel mai ridicat nivel dupa luna mai 2011, scrie Mediafax.

Analistii anticipau ca increderea se va mentine la 105,9 puncte. Conducerea BCE discuta oportunitatea adoptarii unor noi masuri de stimulare a economiei, pe fondul incetinirii cresterii pe pietele emergente si a inflatiei scazute din zona euro.

Intre optiunile analizate se numara extinderea programului de achizitii de obligatiuni in valoare totala de 1.100 de miliarde de euro si reducerea dobanziilor pentru depozitele bancilor la BCE, aflate deja in teritoriu negativ. Decizia urmeaza sa fie luata la sedinta de politica monetara din 3 decembrie.

Citeste si:

Nick Kounis, director pentru cercetari macroeconomice la ABN Amro Bank in Amsterdam, considera ca presedintele BCE, Mario Draghi, va fi "destul de agresiv" in declaratii, la anuntarea pachetului de masuri de stimulare.

Preturile de consum din zona euro au crescut in octombrie cu un ritm anualizat de 0,1%. Inflatia core, care exclude elementele volatile, precum preturile energiei si alimentelor, a accelerat la 1,1%, cel mai ridicat nivel dupa august 2013.

Comisia Europeana a precizat ca majoritatea sondajelor pentru masurarea increderii au avut loc inainte de atentatele din Paris de pe 13 noiembrie.

Sursa foto: Shutterstock