Investitiile nete realizate in economie in primele noua luni au insumat 44,5 miliarde lei, in urcare cu 4,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii cu 7,6% inregistrate de lucrarile de constructii noi si cu 3,5% pe segmentul utilajelor, incluzand mijloacele de transport.

La capitolul alte cheltuieli s-a inregistrat o scadere cu 3,8%, la circa 5 miliarde lei, avand o pondere de 11,3% in structura investitiilor, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), scrie Mediafax.

Astfel, investitiile in lucrarile de constructii noi au totalizat 20,85 miliarde lei, cu o pondere de 46,8% in total, iar cele in utilaje s-au ridicat la aproape 18,64 miliarde lei, reprezentand 41,9% din totalul investitiilor.

In primele noua luni s-a consemnat o crestere a ponderii investitiilor nete in lucrari de constructii noi cu 0,6 puncte procentuale, in timp ce ponderea investitiilor nete in utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scazut cu 0,4 puncte procentuale si in alte cheltuieli cu 0,2 puncte procentuale.

Pe ramuri de activitati, investitiile in comert/servicii au reprezentat 38,2%, in crestere de la 35,1% in primele trei trimestre ale anului trecut, iar cele in industrie au avut o pondere de 36,4%, in scadere de la 38,5%. Totodata, investitiile in costructii si-au redus ponderea de la 19,1% la 17,5%, insa au crescut usor cele in agricultura, de la 5,6% la 5,8%, si in alte ramuri, de la 1,7% la 2,1%.

Investitiile realizate in trimestrul al treilea au urcat cu 1,7% comparativ cu perioada similara din 2014, la circa 17,78 miliarde lei. Au fost inregistrate cresteri la lucrarile de constructii noi cu 5,3% si utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,5%, pe cand la alte cheltuieli s-a inregistrat o scadere cu 7,9%.

"Comparativ cu trimestrul III 2014, in trimestrul III 2015 se constata o crestere a ponderii investitiilor nete in lucrari de constructii noi cu 0,5 puncte procentuale. Ponderea investitiilor nete in alte cheltuieli a scazut cu 0,4 puncte procentuale si in utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,1 puncte procentuale", se precizeaza in comunicatul INS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri