Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, intrucat este nevoie de un studiu de impact al acestei cresteri asupra competitivitatii Romaniei si al mediului privat, unde este posibila o migrare spre economia gri sau neagra, a afirmat ministrul Finantelor, Anca Dragu.

"Pe salariul minim vom analiza impactul cresterii si, eventual, vom recomanda ce cresteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie sa fie intr-adevar foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din cate stiu, si alte institutii europene fac un studiu similar, pentru ca aceasta masura poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei", a declarat Dragu, potrivit Mediafax.

Ea a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, unde locuitorii "sunt saraci si multi si toti stiu sa faca cate ceva pe doi lei, fac ceva ce romanul nu mai face de ceva vreme".

Astfel, salariul minim nu va creste de la 1 ianuarie, intrucat Guvernul nu poate realiza estimarea impactului asupra economiei intr-un timp asa scurt, astfel ca majorarea nu este cuprinsa in proiectul de buget pentru anul viitor. "Degeaba vrem noi sa impulsionam economia cu un pachet atat de generos fiscal, pe care am facut eforturi semnificative sa-l introducem in buget, daca luam o masura care sa distruga mediul privat, impactul ar putea fi pe zona privata", a spus Dragu.

Ministrul a subliniat ca exista riscul unui impact asupra economiei "alba-gri-neagra", astfel ca pot exista migrari ale angajatorilor catre zonele pietei gri si negre.

Citeste si:
Peste un sfert dintre angajati castiga salariul minim in Romania
Statistici oficiale: Peste un...

"Nu avem un impact direct pe cheltuieli in proiectul de buget (al majorarii salariului minim - n.r.), pentru ca in zona salariilor bugetarilor, datorita cresterilor aprobate in acest an - sanatate 25%, asistenta sociala 25%, la institutiile locale 12% si inca 10% la anul - au acoperit cresterea salariului care, de la 1.050 lei la 1.200 lei era de 14% si, practic, nu mai avem impact direct pe cheltuieli. Iar alte drepturi nu mai sunt legate de salariul minim", a explicat la randul sau Daniela Pescaru, secretar de stat in Ministerul Finantelor, responsabila de Buget.

Care-i treaba cu salariul minim: 7 linkuri asortate


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Locuri de munca in Germania: unde te poti angaja de MAINE