Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,7%, potrivit Institutului National de Statistica..

In luna octombrie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna septembrie 2015. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru realizari deosebite), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel:

Citeste si:

cu 8,5% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), respectiv cu 6,7% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
intre 3,5% si 5,0% in cercetare-dezvoltare, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), industria metalurgica, activitati de spectacole, culturale si recreative, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe);
intre 2,0% si 3,0% in tranzactii imobiliare, extractia minereurilor metalifere, fabricarea articolelor de imbracaminte, extractia carbunelui superior si inferior, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea hartiei si a produselor din hartie.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna septembrie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
cu 25,2% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
intre 10,0% si 18,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi aeriene;
intre 2,0% si 3,5% in fabricarea produselor din tutun, fabricarea bauturilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+16,7%) ca urmare a aplicarii OUG nr. 35/2015 , in invatamant (+3,9%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (+0,7%).

Sursa foto: Rawpixel.com, Shutterstock