Romania se afla pe penultimul loc in Uniunea Europeana in privinta consumului individual efectiv si a PIB-ului pe cap de locuitor, cele mai ridicate valori fiind inregistrate in Luxembourg, iar cele mai scazute in Bulgaria, potrivit datelor revizuite aferente anului 2014 publicate de Eurostat.

In Romania, consumul individual efectiv, care masoara bunastarea populatiei, este cu 43 de puncte procentuale sub media europeana, in timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cu 45 de puncte sub acest nivel. Indicatorul a fost exprimat in standardul puterii de cumparare (Purchasing Power Standards - PPS), o moneda artificiala care elimina diferentele de preturi dintre tari, potrivit Mediafax.

In cazul Bulgariei, consumul individual efectiv este cu circa 49 de puncte sub media UE, iar PIB-ul pe cap de locuitor cu 53 de puncte sub nivelul mediu din Uniune. Consumul individual efectiv consta in bunuri si servicii consumate de indivizi indiferent daca acestea sunt cumparate si platite de acestia, de Guvern sau de organizatii non-profit.

In baza datelor revizuite ale Eurostat pentru 2014, consumul individual efectiv variaza in Uniunea Europeana intre 51% (Bulgaria) si 141% (Lucxemburg) din media europeana.

Un numar de 10 state au inregistrat anul trecut valori ale consumului individual efectiv peste media UE. Pe primul loc se afla Luxembourg, cu un nivel al consumului individual efectiv aflat cu 40 de puncte procentuale peste media UE, in timp de Germania si Austria au inregistrat niveluri care au depasit media UE cu peste 20 de puncte.

Citeste si:
Romania, singura tara din UE cu toalete in curte
Romania, singura tara din UE...

Pe urmatoarele pozitii se afla in ordine Danemarca, Marea Britanie, Belgia, Finlanda, Olanda, Franta si Suedia, cu niveluri ale consumului care depasesc media europeana cu 10-15 puncte procentuale.

In Italia si Irlanda, consumul individual efectiv este cu pana la 10 puncte procentuale sub media UE, iar in Grecia, Portugalia si Lituania cu 10-20 puncte sub medie.

Cipru, Spania, Grecia, Portugalia si Lituania au inregistrat valori cu 10-20 puncte sub media UE. Consumul din Malta, Slovacia, Cehia, Slovenia si Polonia a fost cu 20-30 de puncte procentuale sub media UE.

Sase state membre au consemnat in 2014 un consum individual aflat cu peste 30 de puncte procentuale sub media UE, respectiv Estonia, Letonia, Ungaria, Croatia, Romania si Bulgaria.

Citeste si:
Fiscul bate mai des la usa firmelor: inspectiile au crescut de 3 ori
Sondaj PwC: Fiscul bate mult...

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cota de piata a masinilor diesel vandute in Romania s-a stabilizat