Veniturile medii pe gospodarie au fost, in trimestrul al treilea al anului trecut, de 2.713 lei pe luna, iar cheltuielile de 2.351 lei, din care 37,6% au fost pentru alimente, iar 8,1% pentru bauturi alcoolice si tigari.

Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.430 lei lunar pe gospodarie (916 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 283 lei lunar pe gospodarie (107 lei pe persoana), arata Institutul National de Statistica (INS), intr-un comunicat, potrivit Mediafax. Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (57,6% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,5%), veniturile din agricultura (3,4%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,2%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (10,4%) - in principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,1%).
Cheltuielile au reprezentat in perioada analizata 86,7% din venituri.

"Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.)", arata INS, intr-un comunicat.

Astfel, produsele aproalimentare si bauturile nealcolice au reprezentat 37,6% din cheltuieli, locuinta, apa, electricitatea, gazele si alti combustibili 16,6%, bauturile alcoolice si tutunul 8,1%, respectiv imbracamintea si incaltamintea 6%. "Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%)", mai arata INS.

Cheltuielile pentru consum acopera 72% din total, iar cele cu impozite si contributii 19,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri