Peste o treime din cheltuielile romanilor sunt pentru alimente, iar 8% pentru alcool si tigari

Veniturile medii pe gospodarie au fost, in trimestrul al treilea al anului trecut, de 2.713 lei pe luna, iar cheltuielile de 2.351 lei, din care 37,6% au fost pentru alimente, iar 8,1% pentru bauturi alcoolice si tigari.

Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.430 lei lunar pe gospodarie (916 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 283 lei lunar pe gospodarie (107 lei pe persoana), arata Institutul National de Statistica (INS), intr-un comunicat, potrivit Mediafax. Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (57,6% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,5%), veniturile din agricultura (3,4%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,2%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (10,4%) - in principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,1%).
Cheltuielile au reprezentat in perioada analizata 86,7% din venituri.

"Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.)", arata INS, intr-un comunicat.

Astfel, produsele aproalimentare si bauturile nealcolice au reprezentat 37,6% din cheltuieli, locuinta, apa, electricitatea, gazele si alti combustibili 16,6%, bauturile alcoolice si tutunul 8,1%, respectiv imbracamintea si incaltamintea 6%. "Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%)", mai arata INS.

Citeste si:
Peste 50% dintre angajatori se așteaptă la scăderea veniturilor
Peste 50% dintre angajatori...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Cheltuielile pentru consum acopera 72% din total, iar cele cu impozite si contributii 19,6%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri