Preturile petrolului au coborat la minime ale ultimilor 12 ani

Preturile petrolului au coborat marti sub 31 de dolari pe baril, la minime ale ultimilor 12 ani, traderii si analistii anticipand ca evolutia descendenta va continua, pe fondul incertitudinilor economice din China si al aprecierii dolarului, relateaza Reuters.

Cotatia petrolului Brent, de referinta la Londra, a scazut cu peste 3%, la 30,43 dolari pe baril, nivel nemaiintalnit din aprilie 2004, revenind ulterior la 30,69 dolari pe baril, cu 86 de centi sub inchiderea de luni , conform Mediafax.

Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta pe piata americana, a coborat la 30,41 dolari pe baril, cel mai redus nivel inregistrat dupa decembrie 2003, inainte de a reveni la 30,59 dolari pe baril.

Datele din tranzactii arata ca pozitiile short pentru contracte cu petrol WTI, care aduc cele mai mari profituri din scaderea preturilor, se afla la un nivel record, ceea ce arata ca multi traderi anticipeaza continuarea declinului.

Traderii si analistii spun ca cresterea supraofertei si incetinirea economiei chineze sunt principalele motive ale prabusirii cotatiilor petrolului, cu peste 70% de la jumatate anului 2014.Un alt motiv important al declinului este aprecierea dolarului.

Intre timp, analistii de la Barclays, Macquarie, Bank of America Merrill Lynch, Standard Chartered si Societe Generale au redus estimarile referitoare la preturile petrolului.

Analistii Standard Chartered sunt cei mai pesimisti, anticipand ca preturile titeiului ar putea cobori pana la 10 dolari pe baril.

Morgan Stanley si Goldman Sachs se asteapta la un pret de 20 de dolari pe baril pentru petrolul Brent, pe fondul aprecierii dolarului.

Sursa foto: Thaiview / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri