Vizita in Romania survine in contextul in care acordul Romaniei cu FMI a expirat in toamna anului trecut, iar autoritatile de la Bucuresti au exprimat in repetate randuri dorinta de a semna o noua intelegere preventiva. Acest lucru este, insa, complicat de mai multe probleme, principalele fiind situatia fiscala a tarii dupa adoptarea noului Cod Fiscal si intarzierile in realizarea reformelor structurale , conform Adevarul.

Reamintim ca Romania nu a mai completat un review formal al programului cu FMI inca din primavara anului 2014, astfel ca restantele s-au tot adunat.

La ultima vizita efectuata de Andrea Schaechter la Bucuresti, din perioada 13-21 octombrie, inainte de schimbarea Executivului, discutiile vizau bugetul pentru anul 2016, dar si nerealizarile din programul de asistenta ce expirase in septembrie, fara o evaluare finala favorabila.

Deficit la limita

Cabinetul Ponta a luat mai multe masuri anul trecut care au afectat puternic situatia finantelor publice a Romaniei

Noul Cod Fiscal reprezinta cea mai mare problema, in 2015 reducandu-se TVA la alimente la 9%, in vreme ce de la 1 ianuarie 2016 a intrat in vigoare scaderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%.

Citeste si:

Concomitent, au fost majorate salariile din sanatate cu 25%, cu 15% in invatamant, in vreme ce pentru restul bugetarilor au fost majorate salariile cu 10%.

Aceste cheltuieli imping deficitul bugetar pana la 2,95% din Produsul Intern Brut (PIB), aproape de limita de 3% de la care Comisia Europeana declansseaza procedura de deficit excesiv.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: g0d4ather / Shutterstock