Obiectivele Ministerului Energiei in 2016: Sa inceapa proiecte de peste 300 milioane euro, pregatirea unor privatizari

Ministerul Energiei si-a propus ca in acest an sa lanseze, „cat mai rapid”, programele operationale confinante cu bani bani europeni, in valoare de 313 milioane de euro. Institutia va continua sa pregateasca procesele de privatizare ale Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producator de energie pe baza de carbune din Romania, si a Hidroelectrica, compania care asigura cea mai mare parte a electricitatii la nivel national si care se afla inca in insolventa.

Un alt obiectiv este profesionalizarea și depolitizarea managementului companiilor de stat din energie, obiectiv pentru care si-a bugetat fonduri de 4,3 milioane de lei. Aceste doua obiective sunt, de altfel, singurele care au si un buget, celelalte planuri ale ministerului pentru acest an neavind fonduri alocate.

Planurile Ministerului Energiei nu trec insa de 2016, institutia mentionand doar momentul inceperii unor proiecte, dar nu si al finalizarii acestora.

Institutia va continua sa pregateasca procesele de privatizare ale Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producator de energie pe baza de carbune din Romania, si a Hidroelectrica, compania care asigura cea mai mare parte a electricitatii la nivel national si care se afla inca in insolventa.

Pe langa mai vechile proiecte, precum hidrocentrala Tarnita Lapustesti, alte doua reactoare nucleare la Cernavoda, cablul submarin de export al electricitatii in Turcia sau constructia unei termocentrale la Rovinari, planurile pentru 2016 ale Ministerului Energiei sunt vagi. Spre exemplu, pana in luna septembrie, insitutia isi propune sa „promoveze activ” un proiect de gazoduct pe ruta Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA). De asemenea, ministerul asteapta si „dezvoltarea unor noi perimetre de productie in Marea Neagra”.

Citeste si:
Orice proiect de energie are nevoie de o forma de sprijin
Strategie energetica: Orice...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Strategia energetica nationala, proiect de care se discuta deja de cativa ani, ar urma sa fie finalizata in luna septembrie, moment cand va fi initiat si un proces de adoptare a acesteia prin consens politic.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri