Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) spune ca este foarte aproape de lansarea unei noi licitatii internationale pentru concesionarea unor perimetre de petrol si gaze. Cea mai recenta runda de licitatii a fost derulata in 2010 cand au fost scoase la licitatie 30 de perimetre, in suprafata totala de 30.000 kilometri patrati, in zona de vest a Romaniei, Dobrogea si in platoul continental al Marii Negre.

Chiar daca aceasta licitatie a fost amanata an de an, ANRM spune ca este in faza stabilirii ultimelor detalii.

„Din punct de vedere tehnic, ANMR are pregatita o noua runda de licitatii offshore si onshore. Se stabilesc ultimele detalii in asa fel incat in contextul actual runda sa aiba impact si succes”, conform unui raspuns al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) transmis la solicitarea wall-street.ro.

Cea mai recenta runda de licitatii a fost derulata in 2010 cand au fost scoase la licitatie 30 de perimetre, in suprafata totala de 30.000 kilometri patrati, in zona de vest a Romaniei, Dobrogea si in platoul continental al Marii Negre. Din cele 30 de perimetre licitate, ANRM a acordat atunci licente pentru explorare si exploatare pentru 20 de perimetre catre maghiarii de la MOL, americanii de la Chevron si rusii de la Lukoil.

La aceasta posibila noua licitatie, ANRM ar urma sa scoata pe piata 30 de perimetre, atat onshore, cat si offshore. La jumatatea anului trecut, seful ANRM spunea ca fiecare perimetru va avea o suprafata de circa 1.000 de kilometric patrati.

In Romania erau in dezvoltare si exploatare, la nivelul anului 2014, peste 450 de zacaminte, cele mai multe fiind concesionate de producatorii „traditionali“de hidrocarburi Romgaz si OMV Petrom. Din cele 452 de zacaminte, 22 erau noi descoperiri, potrivit datelor ANRM.

Mai putini bani de la petrolisti

In primele noua luni ale anului 2015, ANRM a incasat venituri din redevente in valoare totala de 1,06 miliarde de lei (238,7 milioane de euro), in scadere cu aproape 7% comparativ cu perioada similara din 2014, cand a colectat 1,14 miliarde de lei.

Cea mai marte parte a sumelor vine din redeventele petroliere, iar diferenta din redevente miniere. In intervalul ianuarie-septembrie 2015, aportul sectorului de petrol si gaze a fost de 896,6 milioane de lei, in scadere cu circa 12% fata de 1,01 miliarde de lei in aceeasi perioada din 2014. Redeventele miniere au fost in primele noua luni ale anului trecut de 166,6 milioane de lei, mai mari cu peste 40% fata de 118,5 milioane de lei in intervalul similar din 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri