Comisia Europeana (CE) a imbunatatit marginal prognozele de crestere economica pentru Romania, dar a avertizat asupra riscurilor reprezentate de legea darii in plata si de majorarea substantiala a deficitului bugetar in acest an si in 2017, cand acesta ar urma sa treaca de limita de 3% admisa in UE.

Estimarile privind ratele de crestere economica au fost revizuite pozitiv cu 0,1 puncte procentuale, atat pentru 2016 si 2017, la 4,2% si 3,7%, cat si pentru anul trecut, la 3,6%, potrivit prognozei economice de iarna, publicata de CE joi. Anterior, Comisia a estimat, in toamna, crestere economica pentru Romania de 3,5% pentru anul 2015, la 4,1% pentru 2016 si la 3,6% pentru 2017.

Comisia si-a inrautatit asteptarile privind deificitul bugetar pentru acest an, la 3%, fata de 2,8% cat anticipa anterior, in timp ce pentru anul urmator asteapta acum un deficit de 3,8%, fata de estimarea precedenta de 3,7%.
Pentru anul trecut, deficitul bugetar este prognozat la 1,1%, cu o scadere usoara fata de procentajul de 1,2%, inaintat de Comisie in noiembrie anul trecut.

Inflatia este estimata sa se accelereze de la mijlocul anului, alimentata partial de cresterile de salarii. Pentru anul 2016, executivul comunitar ia in calcul scaderea preturilor cu 0,2%, iar pentru 2017 un avans de 2,5%. In precedentul raport, Comisia anticipa scaderea preturilor cu 0,3% in acest an si un avans de 2,3% anul urmator.

Somajul este estimat la 6,6% pentru anul acesta si la 6,5% pentru anul urmator, fara schimbari fata de precedentul raport.

Sursa foto: tanatat / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri