Afacerile din industrie au urcat cu 2,4% in 2015, o crestere vizibila la industria prelucratoare

Afacerile din industrie au crescut anul trecut cu 2,4% fata de 2014, sustinute de industria prelucratoare, aceasta consemnand un avans al cifrei de afaceri cu 2,7% si al comenzilor noi cu 3,6%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Comenzile noi din industria prelucratoare au avansat cu 3,6%, datorita cresterilor din industria bunurilor de folosinta indelungata (+28%), a bunurilor intermediare (+3,5%) si cea a bunurilor de capital (+3%). Industria bunurilor de uz curent a ramas la acelasi nivel, conform Mediafax.

In decembrie, afacerile din industrie s-au redus fata de noiembrie cu 8%, influentate de scaderea din industria prelucratoare (-8,7%), contrabalansata de un avans de 11,1% al afacerilor din industria extractiva.

Totodata, s-au inregistrat reduceri in industria bunurilor intermediare (-15%), cea a bunurilor de folosinta indelungata (-12,6%), industria bunurilor de capital (-7,9%) si cea bunurilor de uz curent (-1,1%). In schimb, industria energetica a crescut cu 11,2%.
Comenzile noi din industria prelucratoare s-au diminuat in decembrie cu 5,3% comparativ cu noiembrie, ca urmare a scaderilor inregistrate in industria bunurilor de uz curent (-10,3%), industria bunurilor intermediare (-8,5%) si cea a bunurilor de capital (-5,9%), in timp ce industria bunurilor de folosinta indelungata a consemnat un avans de 51,4%.
Comparativ cu decembrie 2014, afacerile din industrie au crescut cu 4,4%, sustinute de industria prelucratoare (+4,9%). Industria extractiva a scazut cu 5,6%.

Industria bunurilor de folosinta indelungata a avut afaceri mai mari cu 15,3%, cea a bunurilor de capital cu 13,2%, industria bunurilor de uz curent cu 3,7%, iar industria bunurilor intermediare cu 1,7%. Pe de alta parte, industria energetica a scazut cu 19,3%.
Comenzile noi din industria prelucratoare au crescut cu 6,1%, pe fondul avansului din industria bunurilor de folosinta indelungata (+126,3%), industria bunurilor intermediare (+8,2%) si cea a bunurilor de capital (+1,3%). Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor de uz curent, cu 2,9

Citeste si:
Topul miliardarilor in euro din retailul romanesc: new entry in 2015
Clubul miliardarilor in euro...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Cifra de afaceri din industria extractiva a scazut cu 6,2%. Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri ale cifrei de afaceri in industria bunurilor de capital (+8,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,4%), industria bunurilor intermediare (+3,1%) si industria bunurilor de uz curent (+2,5%). Pe de alta parte, industria energetica a consemnat o scadere cu 22,8%, se arata intr-un comunicat al INS.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri