Potentialul de reducere a consumului de energie este semnificativ, ceea ce are efect o diminuare a costurilor de intretinere.

„Potentialul de reducere este imens, in special prin masuri de crestere a eficientei energetice si a productiei de energie din surse regenerabile, fara a mentiona aspectele ce tin de incalzirea globala”, se arata intr-un comunicat al Romanian Association of Building Owners (RABO). RABO reuneste mai multi investitori in cladiri comerciale din Romania.

In plus fata de utilizarea solutiilor tehnologice de economisire a energiei, este recomandata adoptarea unor politici adecvate privind standardele in constructii, de stabilire a preturilor energiei electrice si stimulente financiare. Potrivit RABO, eficienta energetica in cladiri si spatii imobiliare comerciale este o prioritate politica in care UE intentioneaza sa investeasca fonduri masive. Pentru acest lucru, exista deja trei surse de finantare.

Citeste si:

In primul rand, fonduri structurale in valoare totala de 40 miliarde de euro pentru proiecte de reducere a emisiilor poluante. Apoi, sunt programe finantate direct de Comisia Europeana, cum ar fi Orizont 2020, cu un buget disponibil de 196 milioane de euro in perioada 2016-2017.

Cel mai consistent este Fondul European de Investitii Strategice (cunoscat ca Fondul Juncker), cu fonduri totale de 350 miliarde de euro.

In plus, Banca Europeana de Investitii a lansat o intiativa de finantare privata pentru eficienta energetica, care beneficiaza de minimum 480 milioane de euro.