In 2014, ASF a avut un excedent de peste 18 milioane lei, iar cu un an in urma a consemnat un deficit de aproape 10 milioane lei.
Autoritatea a realizat anul trecut venituri de 157,3 milioane lei, in scadere cu 5,2% fata de 2014, pe fondul reducerii contributiilor entitatilor supravegheate, cu 5% peste nivelul bugetat, potrivit executiei bugetare auditate de PricewaterhouseCoopers, se arata intr-un comunicat al ASF, conform Mediafax.

Contributia sectorului Piata de Capital la veniturile ASF a scazut anul trecut cu peste 35% ca urmare a volumului redus al tranzactiilor bursiere, a diminuarii numarului si volumului ofertelor publice de cumparare/preluare, precum si a reducerii cu pana la 75% a comisioanelor, tarifelor si taxelor aferente reglementarii si supravegherii pe piata de capital, operate incepand cu 1 ianuarie 2015.

Veniturile din tranzactiile derulate pe pietele reglementate si pe sistemele alternative au scazut cu aproape 50%, iar veniturile din valoarea ofertelor publice de vanzare, dar si de cumparare/preluare s-au redus cu peste 90% in absenta derularii unor oferte semnificative.

Sectorul asigurarilor si cel al pensiilor private au avut contributii in crestere cu 27%, respectiv cu 17%, inclusiv datorita recuperarii unor restante din 2014.

Citeste si:

Cheltuielile totale au fost anul trecut de 120,7 milioane lei, in scadere cu peste 18% fata de 2014 si cu 22% sub nivelul bugetat.
Investitiile realizate in 2015 au reprezentat 27% din suma bugetata, din cauza intarzierilor survenite in cadrul procedurilor de achizitie publica aferente proiectelor de realizare a unei infrastructuri IT centralizate si de implementare a unui sistem modern de procesare a petitiilor de la consumatori, acestea urmand sa fie realizate in 2016.

Cheltuielile de personal s-au diminuat cu peste 21%, in conditiile implementarii unei organigrame mai simple, bazata pe un numar mai mic de trepte ierarhice, si reducerii numarului de angajati. Cele cu bunuri si servicii au fost mai mici cu 3% fata de 2014, doua capitole importante reprezentand contributia ASF in cadrul proiectului BSR de auditare a societatilor de asigurare si intretinerea bazei CEDAM prin care este tinuta evidenta politelor RCA.

Cheltuielile de capital ale ASF au crescut anul trecut aproape de patru ori, ca urmare a contributiei la finantarea unui proiect al Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) privind noile standarde de tranzactionare MiFIR, a achizitiei de licente si softuri IT, precum si a instalarii unui nou sistem de securitate pentru accesul in sediu.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock