„Realizarea reactoarelor 3 si 4 este ultima sansa pentru pastrarea unei generatii de specialisti si a unei industrii. Unii pleaca din tara sa munceasca in America de Nord”, a mai spus ministrul.

Romania incearca de zece ani sa construiasca unitatile 3 si 4 ale centralei nucleare din Cernavoda, fiecare guvern din ultimul deceniu sustinand ca aceste este un „proiect strategic”. In 2006, Romania avea deja selectati sase investitori puternici in acest sector, dar acestia au plecat rand pe rand din proiect, nemultumiti de unele decizii ale statului roman.

Printre motivele invocate de unii investitori care au renuntat la investitie s-au numarat amanarile succesive ale demararii investitiei si intentia atragerii unor companii chineze in aceasta investitie. In prezent, singurii investitori despre care Guvernul spune ca sunt interesati de acest proiect sunt din China.

Colapsul nuclear

Industria nucleara locala este integrata. Asta inseamna ca Romania isi poate extrage singura minereul de uraniu si il poate prelucra in companii locale, fara sa aiba nevoie de importuri. Totusi, acesta industrie este in colaps. Ministrul Grigorescu spune ca este necesara pastrarea acestui segment industrial, pentru ca reprezinta unul dintre atuurile Romaniei.

„Romania este una dintre putinele tari cu un ciclu nuclear complet. Vrem sa il pastram. Mi-ar fi placut ca anumite lucruri sa fi fost facute din timp. Obiectivul este sa il avem complet in continuare, este unul dintre avantajele noastre competitive”, a spus ministrul intr-o conferinta.

Citeste si:

Industria nucleara a Romaniei este formata din Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), Compania Nationala a Uraniulu (CNU) si Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de 1.400 MW de la Cernavoda.

La sfarsitul lunii ianuarie, un Tribunalul din Mehedinti a decis intrarea in faliment a RAAN, dupa doi ani de insolventa. RAAN produce apa grea necesara prepararii ombustibilului nuclear necesar producerii energiei electrice la Cernavoda.

La randul sau, CNU, compania care furnizeaza uraniul pentru centrala din Cernavoda, tocmai a pierdut contractul cu Nuclearelectrica. Potrivit Nuclearelectrica, acordul a fost reziliat intrucat CNU a majorat „nejustificat” pretul si nu si-a mmai indeplinit obligatiile contractuale.

Drept urmare, Nuclearelectrica a apelat la importuri din Canada. In 2014, se discuta despre o posibila fuziune intre CNU si Nuclearelectrica, dar subiectul pare in acest moment inchis. Practic, doua treimi din industria nucleara romaneasca este in prezent sub semnul intrebarii.

Sursa foto: Nuclearelectrica