Daca nu se vor construi reactoarele 3 si 4, Romania va pierde o generatie de specialisti in industria nucleara, unii alegand deja sa plece sa lucreze in companii de pe continentul nord-american. Formarea unui specialist in energie nucleara dureaza pana la 15 ani.

„Realizarea reactoarelor 3 si 4 este ultima sansa pentru pastrarea unei generatii de specialisti si a unei industrii. Unii pleaca din tara sa munceasca in America de Nord”, a mai spus ministrul.

Romania incearca de zece ani sa construiasca unitatile 3 si 4 ale centralei nucleare din Cernavoda, fiecare guvern din ultimul deceniu sustinand ca aceste este un „proiect strategic”. In 2006, Romania avea deja selectati sase investitori puternici in acest sector, dar acestia au plecat rand pe rand din proiect, nemultumiti de unele decizii ale statului roman.

Printre motivele invocate de unii investitori care au renuntat la investitie s-au numarat amanarile succesive ale demararii investitiei si intentia atragerii unor companii chineze in aceasta investitie. In prezent, singurii investitori despre care Guvernul spune ca sunt interesati de acest proiect sunt din China.

Colapsul nuclear

Industria nucleara locala este integrata. Asta inseamna ca Romania isi poate extrage singura minereul de uraniu si il poate prelucra in companii locale, fara sa aiba nevoie de importuri. Totusi, acesta industrie este in colaps. Ministrul Grigorescu spune ca este necesara pastrarea acestui segment industrial, pentru ca reprezinta unul dintre atuurile Romaniei.

Citeste si:
Tara care cumpara o insula din Pacific: cati bani a dat pe ea
Tara care cumpara o insula...

„Romania este una dintre putinele tari cu un ciclu nuclear complet. Vrem sa il pastram. Mi-ar fi placut ca anumite lucruri sa fi fost facute din timp. Obiectivul este sa il avem complet in continuare, este unul dintre avantajele noastre competitive”, a spus ministrul intr-o conferinta.

Industria nucleara a Romaniei este formata din Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), Compania Nationala a Uraniulu (CNU) si Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de 1.400 MW de la Cernavoda.

La sfarsitul lunii ianuarie, un Tribunalul din Mehedinti a decis intrarea in faliment a RAAN, dupa doi ani de insolventa. RAAN produce apa grea necesara prepararii ombustibilului nuclear necesar producerii energiei electrice la Cernavoda.

La randul sau, CNU, compania care furnizeaza uraniul pentru centrala din Cernavoda, tocmai a pierdut contractul cu Nuclearelectrica. Potrivit Nuclearelectrica, acordul a fost reziliat intrucat CNU a majorat „nejustificat” pretul si nu si-a mmai indeplinit obligatiile contractuale.

Citeste si:
PNL a inceput sa isi propuna oamenii in companiile de stat
PNL a inceput sa isi propuna...

Drept urmare, Nuclearelectrica a apelat la importuri din Canada. In 2014, se discuta despre o posibila fuziune intre CNU si Nuclearelectrica, dar subiectul pare in acest moment inchis. Practic, doua treimi din industria nucleara romaneasca este in prezent sub semnul intrebarii.

Sursa foto: Nuclearelectrica

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cele mai mari cresteri pe bursele din Bucuresti si New York in 2019