In urma celor trei accidente importante din istoria sa, industria nucleara a investit sume substantiale in upgrade-uri si imbunatatiri menite sa o faca mai sigura.

Cel mai recent accident din industria nucleara, din urma cu aproape cinci ani, a determinat operatorii de centrale nuclearelectrice sa le treaca printr-o serie de teste de stres, pentru a identifica eventualele puncte slabe ale centralelor si a preintampina alte accidente.

„In industria nucleara au fost in toata istoria sa doar trei accidente mari si dupa fiecare s-au luat masuri foarte serioase. Aceasta industrie functioneaza cu legaturi fabulos de stranse. Dupa Fukushima, toate statele care au energie nucleara au trecut prin stress tests”, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, la conferinta Profesionistii in energie, organizata de wall-street.ro si Nuclearelectrica.

In luna martie 2011, centrala nucleara japoneza Fukushima a fost avariata de un cutremur, in urma caruia unul dintre cele patru reactoare a explodat, ceea ce a produs cresterea readioactivitatii in zona. In urma acestui accident, toate tarile care au pe teritoriul lor centrale nuclearelectrice au dispus operatorilor acestor unitati de generare a energiei electrice sa le supuna unor teste. Scopul era identificarea eventualelor probleme in functionare si remedierea lor pentru a evita alte accidente.

Teste de zeci de milioane de euro

Lulache a adaugat ca si centrala nuclearelectrica din Cernavoda, singura de acest fel din Romania, a trecut prin teste de stres, care au costat bugetul companiei in ultimii ani „zeci de milioane de euro”.

„S-a verificat comportamentul centralei in situatii extreme, s-au facut upgradeuri si imbunatatiri. Nu vreau sa contest probabilitatea unor astfel de evenimente, dar este o industrie, nu doar in Romania, ci in toata lumea, pregatita sa isi gestioneze problemele”, a adaugat Lulache.

Centrala nucleara din Cernavoda are doua reactoare functionale, care produc anual aproape 20% din necesarul de electricitate al Romaniei. Prima unitate a fost pusa in functiune in 1996, iar a doua in 2007. Nuclearelectrica are in plan constructia altor doua reactoare, investitie de peste 6 miliarde de euro. Acest proiect ar urma sa fie derulat impreuna cu o companie din China, cu care Nuclearelectrica se afla in discutii.

„Centrala din Cernavoda este printre primele din lume, avem programe atestate de comunitatea internationala ca sunt extrem de bune, iar pe o serie de activitati noi setam standarde. Sunt zeci de ani in spate, sunt oameni extrem de buni”, a spus Lulache.

Evenimentul "Profesionistii din energie" a deschis seria de intalniri din cadrul initiativei wall-street.ro #RomaniaProfesionista . Am dezbatut, alaturi de profesionistii din energie, provocarile productiei de energie nucleara in Romania, dar si dificultatile legislative si nu numai pe care singurul producator de energie nucleara din tara le intampina.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri