In cazul in care contracte directe in energie vor fi reintroduse, acestea vor fi aplicate cu o serie de restrictii, avand in vedere ca nu toate companiile din piata sunt pregatite pentru ele, a declarat Corina Popescu, secretarul de stat in Ministerul Energiei.

“Contractele bilaterale negociate direct trebuie sa faca parte din instrumentele pe care actorii din piata sa le aiba la dispozitie. Trebuie insa facuta o analiza daca este gata razboiul si suntem gata sa avem iar aceste contracte. Opinia mea astazi este ca nu toate companiile din sector sunt pregatite”, a declarat Corina Popescu, secretarul de stat in Ministerul Energiei, la conferinta Profesionistii in Energie organizata de WALL-STREET.RO si Nuclearelectrica.

Acest tip de contract a fost utilizat masiv pana in 2012 si a fost unul dintre motivele pentru care Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producatori de energie din Romania, a intrat in insolventa. Unul dintre neajunsurile contractelor directe era opacitatea semnatarilor in privinta preturilor, astfel ajungandu-se la situatii ca vanzatorul – producatorul de energie de stat - sa vanda la preturi aproape de nivelul costurilor, in timp ce cumparatorul obtinea profituri substantiale din revanzarea acelei energii.

Din acel an, astfel de contracte au fost interzise, iar orice producator trebuia sa isi oferteze cantitatile de energie pe platforme centralizate, adica pe bursa de energie OPCOM. Aceasta obligativitate, initial prezenta in ordine de ministru al Energiei, a fost apoi inclusa in lege. O alta platforma de tranzactionare este si Bursa Romana de Marfuri.

Libertate cu restrictii

In absenta contractelor directe, multe companii se plang ca nu au o constanta si predictibilitate a veniturilor si ca astfel nu isi pot face planuri de investitii pe termen lung. Pe langa asta, o mare parte din contractele incheiate pe platformele centralizate se incheie de durate mici de timp, de saptamani sau luni, sau chiar de pe o zi pe alta.

Citeste si:
Europarlamentar PSD: Capusarea TAROM, o traditie a fiecarei guvernari
Europarlamentar PSD:...

“Legea trebuie sa fie clara si neinterpretabila, ca sa stim regulile jocului. Ar putea apara sincope si unele sectoare ar avea de suferit. Nu va ascund ca ne gandim, la nivelul ministerului, la o perioada de tranzitie sau anumite limitari sau restrictii. Ne gandim la anumite restrictii pe cantitati, pe termene, pe posibilitatea incheierii de acte aditionale, pe care sa le implementam”, a adaugat Popescu.

Chiar daca acest tip de contracte va reaparea in peisajul energetic local, Ministerul Energiei ar putea sa impuna incheierea lor tot pe bursa de energie OPCOM, considerand ca doar pe aceasta platforma de tranzactionare se poate forma un pret de referinta, de care piata are nevoie, in situatii precum decizia de a investi intr-o capacitate de producere a energiei.

“Daca sectorul nu mai poate suporta alte restrictii, ne gandim si la o varianta de back-up. Din experienta mea anterioara, mi-as dori ca multe din tranzactii sa se incheie pe platformele OPCOM, pentru ca doar prin construirea unui pret direct acolo am avea un pret de piata corect. Mai ales ca OPCOM ofera suficiente instrumente de tranzactionare”, a precizat Popescu.

Evenimentul "Profesionistii din energie" a deschis seria de intalniri din cadrul initiativei wall-street.ro #RomaniaProfesionista. Am dezbatut, alaturi de profesionistii din energie, provocarile productiei de energie nucleara in Romania, dar si dificultatile legislative si nu numai pe care singurul producator de energie nucleara din tara le intampina.

Citeste si:
Cinci motive pentru care managerii isi dau demisia din companii
Top 5 motive pentru care...

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Prima zi de Retail Arena: tendintele si obstacolele din industrie