Alin Popescu, fondatorul avocatnet.ro, a vorbit despre principalele capcane legale pe care le pot intalni pe parcurs fondatorii de IMM-uri.

Alin Popescu, fondatorul avocatnet.ro a fost invitatul redactorului-sef al start-up.ro, Vlad Andriescu, la emisiunea Wall-Street 360 din saptamana "Totul pentru IMM", dedicata business-urilor mici si mijlocii si a problemelor cu care se confrunta acestia.

„2016 e o avalansa de schimbari legislative. Au fost si lucruri bune: amnistia fiscala a guvernului Ponta, care spune ca datoriile inregistrate la stat inregistrate pana in septembrie, pot fi platite pana la sfarsitul lunii martie si sunt reduse parte din penalitati. Stiu foarte companii care se grabesc sa beneficieze de aceasta facilitate. O alta masura buna este reducerea impozitului pe dividente la 5%“, a spus Alin Popescu.

Marea problema de la inceputul anului este si formularul 088, prin care o firma devine platitoare de TVA. „Lucrul care chinuie cel mai tare IMM-urile este noua procedura de inregistrare ca platitor de TVA si procedura prin care in care daca-ti schimbi administratorul trebuie sa depui formularul 088. Formularul e o poezie in sine. E o idee fortata prin care statul incearca sa elimine evaziunea fiscala in zona de TVA. Foarte multe companii au inregistrat statutul de platitor de TVA si au pierderi implicite rezultate de aici. Asta nu e in avantajul statului. IMM-urile vor fi pilonii de sustinere ai economiei si daca nu creezi un cadru pentru dezvoltare, economia va merge prost“, a explicat specialistul.

Despre formularul 088 a vorbit si Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, in cadrul discutiei despre comisia de taiat hartii.

„Cea mai simpla solutie e sa nu schimbi in perioada aceasta sediul social sau administratorul. Orice alt element care sa-i oblige sa depuna formularul. Daca esti administrator sau asociat si nu ai nicio datorie indirecta sau directa la alte societati in care esti implicat, daca nu au existat probleme in ultimii 5-10 ani, nu vei pati nimic“, spune Popescu.

„In Romania se produc intre 7.000 si 10.000 de legi pe an. Noi am impus o masura numita Recensamantul legilor, care incearca sa puna ordine in haos. Softurile legislative nu functioneaza cu acuratete de 100%, dar se spune ca sunt intre 100.000 si 150.000 de legi in vigoare. Gandeste-te ca atunci cand esti incepator si vrei sa-ti faci o alimentara, habar nu ai de unde sa incepi. Dupa tragedia de la Colectiv, nimeni nu stia cum se autorizeaza un local din punct de vedere al incendiilor“, a mai spus fondatorul avocatnet.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri