”Am observat ca o companie care intra in faliment are fluctuatii la plata cu 10-12 luni inainte. Daca urmaresti o companie in timp iti dai seama daca ea se duce sau nu spre insolventa sau faliment.“, a spus Alexandra Predeanu, potrivit Mediafax. ICAP ofera companiilor servicii de monitorizare a firmelor, prezentand rapoarte si alerte privind riscul de insolventa al acestora, ceea ce le pemite clientilor sa reactioneze din timp si sa previna pierderile.

In opinia consultantului, printre industriile sanatoase se numara in primul rand comertul, care are o evolutie pozitiva, vizibila si in cresterea numarului de angajati, dar si transporturile, industria alimentara si fabricarea articolelor de imbracaminte.

"In fiecare industrie sunt insa multe companii cu risc ridicat, chiar daca sectorul merge bine. Pentru companiile romanesti e mai dificil sa isi revina din criza, nu au fluxul de capital al unei multinationale." La nivel national, circa 100.000 de firme sunt acum in insolventa, rata de recuperare fiind de doar 2%, iar suma recuperata de masa credala sub 5%.

Sursa foto: Gunnar Pippel / Shutterstock