11 Mai 2016

BNR: Mai putin de jumatate din scaderea TVA din ianuarie s-a vazut in preturile libere



Reducerea cotei standard a TVA la inceputul anului s-a vazut in preturi mai putin decat la precedentele doua runde de taiere a taxei, transmisia fiind de 21-50% la preturile libere (neadministrate de autoritati), din cauza cereri mai mari de consum si a concurentei mai reduse pe segmentul nealimentar, potrivit unui raport prezentat marti de Namca Nationala a Romaniei (BNR).

Rata de transmisie in preturi a reducerii TVA a fost in ianuarie de 71%, fata de 80% in iunie 2015 si 93% in septembrie 2013. TVA la produse de panificatie a fost redusa in septembrie 2013 de la 24% la 9%, in timp ce taxa aplicabila la alimente a coborat tot la 9% abia in iunie 2015. Din ianuarie anul acesta, rata standard a TVA a coborat de la 24% la 20%.

"In ianuarie 2016, reducerea cotei standard (a TVA, n.r.) a vizat circa jumatate din cosul de consum. Avem un coeficient estimat de transmisie de circa 70%, deci ceva mai mult de doua treimi din reducere s-a transmis in preturi. Este inferior celorlalte etape de reducere. La paine coeficientul de transmisie a fost de 93%, iar la alimente in general la 80%", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa pentru prezentarea raportului de inflatie.

BNR: Romanii cumpara mai mult si concurenta este mai redusa

"Posibile explicatii exista: s-a imbunatatit pozitia ciclica a economiei, deci avem o cerere mai mare, concurenta mai redusa pe segmentele nealimentare, vizibilitate mai scazuta a produselor comparativ cu episoadele anterioare", a spus Mugur Isarescu.

De asemenea, transmisia reducerii TVA a fost neuniforma in structura, a spus el.

"A fost aproape completa in cazul bunurilor si serviciilor cu preturi administrate si undeva intre aproximativ 21% si respectiv 50% in cazul bunurilor nealimentare si serviciilor cu preturi libere", a declarat guvernatorul BNR.

Preturile administrate sunt cele care se modifica doar cu avizul autoritatilor, cum ar fi preturile la energia electrica, gaze naturale, energia termica sau medicamente.

Dinamica anuala negativa a preturilor administrate vine pe fondul:

  • transmisiei ample a reducerii cotei standard a TVA
  • diminurii tarifelor de distribuție a energiei electrice, care a compensat efectele noii etape de liberalizare a prețului
  • reticentei operatorilor de a efectua majorari de pret (observate istoric), posibil in contextul anului electoral, se arata in raportul BNR

BNR a revizuit in scadere semnificativa, de la 1,4% pana la 0,6%, prognoza privind inflatia de la finalul acestui an, si de la 3,4% la 2,7% estimarea pentru finalul lui 2017, a anuntat guvernatorul Mugur Isarescu.



Citeste si