Cresterea economica a atins 4,3% in primul trimestru din 2016, fata de aceeasi perioada din 2015

Economia romaneasca a inregistrat in primul trimestru o crestere cu 4,3% fata de aceeasi perioada din 2015, peste estimarile analistilor, in timp ce avansul fata de trimestrul anterior a fost de 1,6%, arata primele estimari publicate de INS.

Cresterea produsului intern brut (PIB), principalul indicator care arata dimensiunea unei economii, a fost de 4,3% in serie bruta fata de primul trimestru din 2015 si de 4,2% in serie ajustata in functie de factorii sezonieri, conform News.ro. "In trimestrul I 2016, comparativ cu trimestrul anterior, produsul intern brut a crescut cu 1,6%. Fata de acelasi trimestru din anul 2015, produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,2%", se arata in comunicatul INS.

Cresterea PIB din primul trimestru al acestui an, raportata la aceeasi perioada din 2015, este identica cu cea inregistrata in primele trimestre din 2014 si 2015, pe serie bruta, potrivit seriilor statistice publicate de INS. Avansul fata de trimestrul anterior este cel mai rapid din al treilea trimestru din 2014. Datele publicate vineri nu includ detalii legate de componentele cresterii economice, care vor fi publicate ulterior.

Cresterea economica anuntata de INS depaseste estimarile analistilor. Un sondaj Bloomberg publicat saptamana aceasta anticipa un avans al economiei romanesti cu 3,9% in primul trimestru, aceasta fiind media estimarilor economistilor consultati de agentia internationala de stiri. Cresterea estimata de analisti pentru economia Romaniei, desi s-a dovedit sub datele oficiale, era cea mai ridicata dintre statele din estul Europei.

Pentru intregul an 2016, Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si Guvernul Romaniei estimeaza un avans economic de 4,2%, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) mizeaza pe o crestere de 4%.

Sursa foto: wongwean / shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri