7 Iunie 2016

Cum influenteaza rezultatele alegerilor mediul de business



Alegerile locale s-au terminat si, asa cum este de asteptat, taberele sunt impartite - cei care se felicita si au asteptari mari de la noii (sau vechii) primari si cei care sunt dezamagiti. Cum reactioneaza insa mediul de business din tara?

Marius Ghenea: Formatiunea anti-sistem USB ar putea fi cu adevarat un "game changer"

Marius Ghenea, investitor si antreprenor, alege sa vada jumatatea plina a paharului.

"Probabil cel mai important semnal de schimbare in bine a clasei politice romanesti vine la aceste alegeri din afara sistemului, de la Nicusor Dan si USB. Daca va reusi sa confirme la alegerile parlamentare din toamna, aceasta formatiune anti-sistem ar putea fi cu adevarat un «game changer» pentru sistemul politic de la noi.

Evident, pe termen mai lung, o asemenea modificare ar fi benefica si pentru mediul de business din Romania, pentru ca o asemenea formatiune devenita politica ar putea introduce sau oricum ar intari notiuni ca integritatea si competenta in autoritatile publice", considera Ghenea.


Valentin Radu, Marketizator: Avem 4 ani sa resoftam mentalitatea romanilor

Antreprenorul in serie Valentin Radu, de la Marketizator, se declara dezmagit de alegeri.

"Am oftat si eu, ca majoritatea celor din bula mea de cunostinte, in care credeam ca totul va fi, in sfarsit, schimbat, usor-usor. Insa, la aceasta tura, nu am mai simtit acea frustrare surda, nu m-am mai amuzat cand am vazut ca 42% dintre romani sunt <<analfabeti functional>>, nu am mai aruncat otrava in jurul meu. Si nu am mai facut asta, pentru ca m-am calit. Cam asa este si in forecastul de business. Speri la cea mai buna varianta, dar stii ca nu poti face crestere de 500% decat daca se intampla ceva fabulos sau esti in anul 2 de business. La tura asta, am sperat cu prudenta", spune el.

Eu aleg sa sper in continuare si sa nu ma las deloc afectat de asta, desi voi fi, negresit. Sunt chiar oarecum bucuros ca s-a intamplat asa.

"Pentru ca aceste alegeri sunt cu adevarat lamuritoare pentru patura de oameni destepti, activi, care au ales sa ramana in tara: vor intelege si mai clar ca e in mainile noastre povestea acestei tari. Ca noi o scriem si ca e de dorit sa trezim pe cat posibil toti oamenii din jurul nostru. Pe cel care ne spala masina si asteapta spaga de minim 10 lei. Pe cel care ne cere la negru 5 lei ca sa ne parcheze in Centrul Vechi. Pe colega de la depozit. Pe parintii nostri, care se lasa convertiti de media asta pacatoasa. Pe vecini, prieteni, unchi, matusi. Avem 4 ani sa resoftam mentalitatea romanilor. Da, nu am reusit in 26 de ani. Dar este mult mai bine decat era atunci. Si sa nu omitem faptul ca, la locale, diaspora nu a putut vota. Pe agenda noastra avem 2 target-uri:

  • Sa educam pe toti cei care au ramas
  • Sa ii atragem inapoi pe cei smart care au plecat, care sa faca acelasi lucru.
  • Tara asta poate ajunge la nivelul la care stim ca merita doar daca ne dezmeticim noi, cei care alegem sa traim insular, in oaza de confort pe care ne-am produs-o si daca intelegem ca nu conteaza cat de inalte ne sunt zidurile. Daca alegem sa ne pese si sa fim activi zilnic catre copiii pacaliti de bomboanele ce ne produc tuturor aceste carii. Daca alegem sa fim vii, luptatori si de neclintit in hotararea de a transforma tara asta.

    Daca diamantele se slefuiesc cu pietre dure, inseamna ca tara asta va fi candva cu adevarat magnifica", a incheiat el.


    Dragos Anastasiu, Eurolines: Sunt optimist ca se reseteaza Romania si se reseteaza modul de gandire

    Antreprenorul Dragos Anastasiu, proprietar al companiei Eurolines si o voce importanta in mediul de afaceri, se arata optimist dupa rezultatul alegerilor locale, insa subliniaza ca este nevoie sa treaca cel putin 6 luni pentru a vedea cum se raporteaza primarii la mediul de business.

    "Lucrurile vor intra in normalitate pentru ca se va reduce gradul de necinste radical si atunci vor fi mult mai deschisi colaborarilor constructive cu tot ce inseamna mediu de afaceri, nu numai cu o singura grupare, cum era poate pana acum. Indiferent de partidele care au castigat diverse orase, sunt optimist cu privire la principii, sunt optimist ca se reseteaza Romania si se reseteaza modul de gandire", considera Dragos Anastasiu.

    Ce vrea antreprenorul in urmatorii 4 ani

    • primarii sa trateze mediul de afaceri ca pe un adevarat partener, nu ca pe un dusman
    • mediul de afaceri sa fie mult mai implicat in decizii
    • primarii sa constientizeze ca au o oportunitate senzationala care se cheama “diaspora”, careia sa i se adreseze si sa foloseasca aceasta resursa fantastica
    • sa se schimbe putin gandirea: "Principalele lucruri nu sunt panselutele, spatiile verzi, strazile si traficul, nu spun ca nu sunt importante, dar inaintea lor sunt locurile de munca, activitatea economica si prosperitatea. Daca punem mai intai panseluta si apoi ne gandim cum scoatem banii pentru panseluta, este o greseala. Trebuie sa inversam ordinea prioritatilor."
    • sa nu se mai fure
    • sa scapam de ideea "da stim ca au furat, dar au facut si pentru noi". "Mi se pare ca este o gandire absolut paguboasa si daunatoare. Oamenii sunt pusi acolo sa nu fure deloc, nu sa fure mai putin si daca se schimba lucrul acesta vom fi mai fericiti".

    Dan Popovici, OTP AM: Alegerile locale, un test pentru alegerile generale de la finalul anului

    Dan Popovici, director general al administratorului de investitii OTP Asset Management.

    "Rezultatul actual al alegerilor locale nu ar trebui sa aibe un impact direct in evolutia macro-economica a Romaniei si nici asupra mediului de afaceri. Pe de alta parte alegerile locale sunt un test important pentru alegerile generale care vor avea loc la sfarsitul acestui an, iar acestea pot influenta in mod decisiv directia in care va evolua Romania atat din punct de vedere democratic cat si din punct de vedere economic.

    In cele din urma, indiferent de rezultatele inregistrate in alegeri, Romania trebuie sa ramana ferm incadrata in traectoria ei europeana si democratica, iar procesul de dezvoltare economica pe principiile economiei de piata, transparenta si competitivitate trebuie sa continue".


    Aldescu, DPD: Dorim trafic mai fluent si reguli mai clare privind stationarea

    Lucian Aldescu, CEO al DPD, una dintre cele mai mari firme de curierat, prefera sa priveasca cu speranta in viitor.

    "Cred ca orice schimbare aduce ceva nou, ceva mai bine, pentru noi, prezenti in fiecare oras in Romania. Ne dorim de la reprezentantii locali solutii cat mai bune pentru ca activitatea nostra sa fie cat mai simplu de realizat din punct de vedere al traficului si al regulilor locale privind stationarea", puncteaza Aldescu.


    Seful RADET asteapta decizii urgente de la noii sefi ai Capitalei

    Gabriel Dumitrascu, presedintele Consiliului de Administratie al RADET, spune ca noua conducere a Primariei Capitalei va trebui sa isi asume o „ajustare” a tarifelor gigacaloriei pe baza costurilor. In traducere, asta ar insemna o crestere, insa Gabriela Firea, noul primar general al Capitalei, anunta in programul ei electoral ca pretul energiei termice la consumator va trebui mentinut. RADET este controlata de Primaria Capitalei.

    Potrivit lui Dumitrascu, noii sefi ai Bucurestiului vor trebui sa mearga la fondul problemei si sa faca domeniul predictibil si bancabil, sa aprobe transformarea RADET in societate comerciala si sa finalizeze strategia energetica a Bucurestiului drept conditie prealabila pentru atragerea de fonduri nerambursabile pentru investitii.

    “Trebuie o decizie urgenta a noului Consiliu General pentru aparitia de noi producatori de energie termica in zonele deficitare ale Capitalei”, a spus Dumitrascu.


    Angela Rosca: In continuare, PSD si PNL se vor concentra pe alegerile parlamentare si nu pe politica economica sau fiscala

    Angela Rosca, Managing Partner TaxHouse:

    "Intervalul de timp pana la alegerile parlamentare din toamna este scurt si mai urmeaza in curand si vacanta parlamentara. Ca atare, din punct de vedere al politicilor macroeconomice, nu ma astept la schimbari de substanta. Din perspectiva legislatiei fiscale, nu ma astept la modificari de substanta. Este posibil ca principalele partide politice sa continue sa puna (ceva mai multa) presiune pe guvern, desi atat PSD, cat si PNL vor fi ocupate cu pregatirea alegerilor din toamna si nu ma astept ca se vor concentra pe politica economica sau fiscala.

    Ma astept totusi ca in toamna sa se reia discutia legata de fezabilitatea aplicarii reducerii de TVA (la 19%) si a eliminarii taxei pe stalp, care sunt deja introduse in Codul fiscal adoptat in 2015, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2017, tinand cont de deficitul bugetar planificat si de gradul de colectare a impozitelor si taxelor pana atunci. Este posibil sa mai apara si ordonante de urgenta in perioada vacantei parlamentare, prin care sa se reglementeze anumite aspecte fiscale, desi e posibil ca apetitul guvernului sa fie scazut pentru o astfel de abordare, mai ales in contextul rezultatelor alegerilor de duminica".


    Manageri din constructii: Bucurestiul va avea panselute din ce in ce mai frumoase. Planuri in infrastructura, ioc

    Castigarea alegerilor locale si ale Capitalei de catre Partidul Social Democrat (PSD) nu va face altceva decat sa continue politica implementata in ultimele doua mandate a lui Sorin Oprescu la conducerea Bucurestiului, crede Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania.

    “Desi piata constructiilor <<se misca>>, Bucurestiul va fi inconjurat de foarte multa pace si prietenie. Fiind un partid <<de stanga>>, fondurile vor fi directionate majoritar spre proiectele de asistenta sociala. (…) In noul mandat de 4 ani, ma astept ca Bucurestiul sa fie un pic mai carpit decat este in prezent, in lipsa unui proiect clar si ambitios, venit din partea noului Primar General. Cu certitudine vom avea mai multe panselute, ca in politica anterioara a lui Sorin Oprescu”, a declarat Claudiu Georgescu (foto stanga mai jos).

    Despre o urgentare a marilor proiecte, asa cum este cazul Centurii Bucurestiului sau a proiectelor de canalizare a vorbit si Liviu Neagu, directorul general al importatorului si distribuitorului de utilaje de constructii Caterpillar, care apreciaza ca noul castigator al alegerilor de la Bucuresti trebuie ca inainte de toate sa proiecteze corect si amanuntit proiectele pe care urmeaza sa le realizeze si abia apoi sa inceapa activitate efectiva.

    Citeste materialul integral aici.


    Lapusan, Zitec: dezamagit de electoratul care voteaza cu oameni dovedit corupti

    Alexandru Lapusan, CEO si fondator la Zitec, considera ca rezultatele alegerilor au fost un mix de "bune, dar si rele".

    "Bune pentru ca am vazut ca o miscare foarte noua, orientata pe profesionalism, transparenta si mesaj anti-coruptie are totusi sanse. Rezultatul USB in Consiliul Municipiului Bucuresti ne arata ca posibilitatea unei opozitii reale nu a disparut inca, in pofida barierelor ridicate de partidele mari (praguri electorale aberante, numar exagerat de semnaturi necesare pentru candidaturi, introducerea votului intr-un singur tur). Ramane de vazut ce vor face mai departe cu aceasta sansa.

    Pe de alta parte nu pot sa nu fiu extrem de dezamagit de electoratul care voteaza masiv, la nivelul intregii tari, cu oameni dovedit corupti, plagiatori sau cu dosare penale pe rol. Este evident ca o buna parte a electoratului se identifica cu aceste persoane, iar onestitatea si profesionalismul nu sunt printre valorile lor. Iar daca o mare parte din electorat sustine coruptia sau este indiferenta la coruptie si absenteaza de la vot, ma tem ca mediul de afaceri corect va avea de suferit. Ne mai salveaza presiunile externe si cateva institutii care inca mai functioneaza", conchide el.




    Citeste si