Eurostat: Romania, tara cu cea mai mare inegalitate dintre bogati si saraci din UE

Inegalitatea intre bogati si saraci din Romania este cea mai mare din UE, in conditiile in care cei mai prosperi 20% dintre romani au venituri de peste sapte ori mai mari decat cei mai saraci 20% dintre locuitorii tari, arata statisticile publicate de catre oficiul european de statistica, Eurostat

La nivelul Uniunii Europene, primii 205 dintre locuitori dupa venituri castiga de 5,2 ori mai mult decat cei mai saraci 20% dintre locuitori, conform datelor Eurostat, valabile pentru anul 2014 la nivelul ansamblului comunitar, conform NEws.ro

Venituri de 7,2 ori mai mari

Insa la nivelul blocului comunitar diferentele sunt mari. Astfel, Romania este tara din UE cu cea mai mare inegalitate intre bogati si saraci, in conditiile in care primii 20% dintre locuitori au venituri de 7,2 ori mai mari decat cei 20% cu cele mai mici incasari.

In clasamentul inegalitatii din UE, Romania este urmata de Bulgaria si Spania (raport de 6,8 intre veniturile celor mai bogati si veniturile celor mai saraci), Estonia, Grecia si Letonia (6,5).


La polul opus, statele cele mai "egalitare" din UE sunt:

  • Republica Ceha (cu un raport de 3,5 intre veniturile bogatilor si veniturile saracilor),
  • Finlanda (3,6)
  • Slovenia (3,7)
  • Olanda (3,8)
  • Belgia (3,8)

"Datele privind inegalitatea economica au devenit foarte importante pentru a estima saracia relativa, pentru ca distributia resurselor economice poate avea un raport direct cu dimensiunea si cu profunzimea fenomenului saraciei", se arata in raportul Eurostat.


Seriile Eurostat arata ca Romania este tara in care inegalitatea dintre bogati si saraci a crescut cel mai puternic in ultimii ani, in special in perioada 2013-2014, de la o diferenta intre veniturile extremelor de 6 in 2010 la 6,2 in 2011, 6,3 in 2012, 6,6% in 2013 si 7,2 in 2014.

La nivelul UE, diferenta de venituri intre cei mai prosperi 20% dintre cetateni si cei mai saraci 20% a crescut de la 4,9 in 2010 la 5,2 in 2014. Dintre statele din zona nemembre ale UE, Macedonia are un raport al inegalitatii intre bogati si saraci identic cu cel din Romania, in timp ce in Serbia inegalitatea este chiar mai mare, cu un raport de 9,8 intre veniturile bogatilor si cele ale saracilor, potrivit Eurostat.

Citeste si:
Spitalele din România, pe ultimul loc la aparate de tomografie...
Spitalele din România, pe...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Sursa foto: karen roach / Shutterstock Enrique Ramos/ Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri