IMM-urile se bucura de noi finantari: Guvernul a aprobat patru programe prin care le subventioneaza cu 110 milioane lei

IMM-urile vor beneficia de inca patru scheme de ajutor de minimis pentru programele de stimulare a infintarii si dezvoltarii acestora, valoarea totala a ajutorului de la stat fiind de 110 milioane lei. Doua programe menite sa stimuleze crearea de firme in sate si dezvoltarea de mici afaceri in sectorul industrial se vor bucurea de cele mai mari finantari.

Cele patru scheme de minimis sunt concepute ca programe multianuale pana in anul 2020 cu finantare de la bugetul de stat. Selectia beneficiarilor se face prin inscriere anuala, in limita bugetului alocat fiecarui program , prin legea bugetului de stat, conform News.ro

”Doua dintre programe, Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural si Programul national multianual de microindustrializare sunt o premiera pentru ecosistemul antreprenorial romanesc”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Claudiu Vrinceanu, citat in comunicat.

Orientarea subventiilor catre IMM-uri spre zona rurala si spre sectoarele productive din economie reprezinta o necesitate, sustin initiatorii schemelor de sprijin.

Schemele de sprijin sunt elaborate pentru anul 2016, dar pot fi prelungite pe urmatorii ani.

Cele patru scheme de ajutor aprobate de guvern sunt :

  • ”Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitatea accesului acestora la finantare – START”, cu un buget de 17 milioane de lei in 2016
  • ”Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural” (25,9 milioane lei)
  • ”Programul national multianual de microindustrializare” (60,89 milioane lei)
  • ”Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri” (7 milioane lei)

Potrivit Executivului, programele vor finanta peste 700 de afaceri, din care :

  • primul program - 141 de firme
  • al doilea - cel putin 207 afaceri
  • al treilea - 244 de beneficiari
  • al patrulea - minim 120 de antreprenori

Ajutorul de minimis se acorda sub forma unor sume nerambursabile pentru rambursarea cheltuielilor eligibile propuse prin planul de afaceri si aprobate de catre functionarii care gestioneaza programul.

Programele de subventionare au ca scop cresterea numarului IMM-urilor nou infiintate si cresterea numarului locurilor de munca nou create si mentinute cel putin pana in 2019.

Citeste si:
Ministerul Economiei va publica stadiul schemelor de sprijin pentru...
Ministerul Economiei va...

Sursa foto: Yellowj / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri