Preturile de consum au crescut in luna mai, in medie, cu 0,25% comparativ cu luna aprilie, insa evolutia a fost diferita de la o categorie de produse la alta, conform News.ro

Astfel, alimentele s-au scumpit cel mai mult, cu 0,55%, in medie, fata de luna precedenta, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au crescut cu doar 0,09%. De asemenea, peturile serviciilor au avansat, in medie, cu 0,11% in mai fata de luna precedenta. In perioada mai 2015-mai 2016, preturile alimentelor au scazut cu 7,6%, in medie, marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,2%, iar serviciile - cu doar 0,6%.

In acest interval, taxa pe valoarea adaugata (TVA) a scazut de la 24% pana la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015, iar cota generala de TVA a fost redusa de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. De la inceputul acestui an, cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%.

Calculele matematice arata ca, daca reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, s-ar fi transpus integral in preturile de la raft, preturile alimentelor ar fi trebuit sa scada, in medie, cu 12,1%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% pana la 20% are un efect de reducere a preturilor finale cu 3,2%, in cazul in care comerciantii ar aplica integral reducerea taxei la preturile de la raft.

Citeste si:

Comparativ cu aprilie, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat, in luna mai la:

  • oua (-6,3%)
  • fasole (-1,5%)
  • gaze naturale (-1,1%)

La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat, fata de a patra luna a anului, la cartofi (16%) si fructe proaspete (6,2%), celelalte preturi avand fluctuatii nesemnificative.

In urma evolutiei din ultima perioada, care indica mentinerea preturilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognozele de inflatie pentru 2016 si 217.

Astfel, potrivit estimarilor publicate luna trecuta, BNR anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va urca la 0,6% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2,7%.

Daca se exclude efectul reducerii TVA asupra preturilor, rata anuala a inflatiei ar fi, la finalul acestui an, de 1,9%.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock