Alimentele au fost singurele care s-au scumpit in mai, inflatia atinge un nou minim istoric

Rata anuala a inflatiei a continuat sa scada in a 5 luna a anului, ajungand la -3,5^, un nou nivel minim istoric, de la -3,3% in aprilie, insa preturile de consum au inregistrat cresteri fata de luna precedenta, in special cele ale alimentelor, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS)

Preturile de consum au crescut in luna mai, in medie, cu 0,25% comparativ cu luna aprilie, insa evolutia a fost diferita de la o categorie de produse la alta, conform News.ro

Astfel, alimentele s-au scumpit cel mai mult, cu 0,55%, in medie, fata de luna precedenta, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au crescut cu doar 0,09%. De asemenea, peturile serviciilor au avansat, in medie, cu 0,11% in mai fata de luna precedenta. In perioada mai 2015-mai 2016, preturile alimentelor au scazut cu 7,6%, in medie, marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,2%, iar serviciile - cu doar 0,6%.

In acest interval, taxa pe valoarea adaugata (TVA) a scazut de la 24% pana la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015, iar cota generala de TVA a fost redusa de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. De la inceputul acestui an, cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%.

Calculele matematice arata ca, daca reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, s-ar fi transpus integral in preturile de la raft, preturile alimentelor ar fi trebuit sa scada, in medie, cu 12,1%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% pana la 20% are un efect de reducere a preturilor finale cu 3,2%, in cazul in care comerciantii ar aplica integral reducerea taxei la preturile de la raft.

Comparativ cu aprilie, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat, in luna mai la:

  • oua (-6,3%)
  • fasole (-1,5%)
  • gaze naturale (-1,1%)

La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat, fata de a patra luna a anului, la cartofi (16%) si fructe proaspete (6,2%), celelalte preturi avand fluctuatii nesemnificative.

In urma evolutiei din ultima perioada, care indica mentinerea preturilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognozele de inflatie pentru 2016 si 217.

Astfel, potrivit estimarilor publicate luna trecuta, BNR anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va urca la 0,6% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2,7%.

Daca se exclude efectul reducerii TVA asupra preturilor, rata anuala a inflatiei ar fi, la finalul acestui an, de 1,9%.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri