In perioada ianuarie-aprilie 2015, investitiile straine totalizau 1,16 miliarde euro, din care aportul la capitalul firmelor locale impreuna cu profiturile nete estimate au reprezentat 199 milioane euro, la care s-au adaugat imprumuturi nete acordate de firmele-mama de 965 milioane euro, conform News.ro

Astfel, dupa primele patru luni ale acestui an, investitiile s-au redus la 887 milioane euro, in conditiile in care s-au rambursat credite intragrup de 545 milioane euro.

Totusi, majorarile de capital ale companiilor locale cu actionariat strain si profiturile reinvestite au fost mai mari decat cele de anul trecut, ajungand la 1,43 miliarde euro.

In aprilie, investitiile straine directe au fost de 112 milioane euro, dupa ce la finele lunii martie soldul ajunsese la 775 milioane euro.
Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au crescut cu 25%, pana la 3,03 miliarde de euro, de la 2,42 miliarde de euro in 2014.
Investitiile straine directe sunt considerate cele mai benefice investitii realizate de companii straine intr-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung si au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei s salariilor.

Sursa foto: Baramee Thaweesombat / Shutterstock