Comparativ cu luna aprilie, preturile de consum din Romania au crescut cu 0,3%. Eurostat calculeaza inflatia anuala in functie de indicii armonizati ai preturilor de consum. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an pe baza unui cos national, a continuat sa scada in luna mai si a ajuns la -3,5%, nou nivel minim istoric, de la -3,3% in aprilie, insa preturile de cunsum au inregistrat cresteri fata de luna precedenta, in special cele ale alimentelor.

Datele INS arata ca preturile de consum au crescut in luna mai, in medie, cu 0,25% comparativ cu luna aprilie. In urma evolutiei din ultima perioada, care indica mentinerea preturilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognozele de inflatie pentru 2016 si 217.

Astfel, potrivit estimarilor publicate luna trecuta, BNR anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va urca la 0,6% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2,7%. Daca se exclude efectul reducerii TVA asupra preturilor, rata anuala a inflatiei ar fi, la finalul acestui an, de 1,9%. La nivelul Uniunii Europene, rata anuala a inflatiei a fost -0,1% in luna mai, dupa ce in aprilie a atins -0,2%. In mai 2015, inflatia anuala din UE a fost de 0,3%.

Zona euro a inregistrat luna trecuta o inflatie anuala de -0,1%, in urcare de la -0,2% in februarie. In mai 2015, inflatia anuala din zona euro a fost de 0,3%. Pe ansamblul UE, 16 state au inregistrat inflatie negativa. Cele mai scazute rate ale inflatiei anuale au fost consemnate in Romania (-3%), Bulgaria (-2,5) si Cipru (-1,9%), iar cele mai ridicate in Belgia (1,6%), Malta (1%), Suedia (0,8%). Comparativ cu luna aprilie, preturile de consum au scazut in mai in noua state membre, au ramas stabile in opt si au urcat in 11. Cea mai mare contributie la inflatia din zona euro au avut-o restaurantele si cafenelele, chiriile si tutunul, in timp ce carburantii pentru transporturi,agentii termici si gazele au avut cel mai mare impact negativ.

Sursa foto: jijomathaidesigners/Shutterstock