Ministerul Finantelor Publice vrea sa se imprumute in iulie cu 3,5 miliarde lei de pe piata interna, prin vanzarea de titluri de stat, stabilind un calendar mai relaxat fata de cel din iunie, cand si-a propus sa atraga 3,76 miliarde lei, insa a redus si maturitatea medie planificata de la 4,5 ani la 2,9 ani, arata economistii ING Bank intr-un raport pentru investitori, conform News.ro.

Finantele nu au publicat inca pe website-ul propriu calendarul de imprumuturi aferent lunii iulie.

“Situatia ar putea sugera ca MF a fost precaut cu privire la cererea pentru titlurile cu scadente mai lungi, avand in vedere incertitudinile legate de Brexit, dar pana acum, apetitul pare destul de puternic, avand in vedere scaderea puternica a randamentelor din ultima saptamana”, au comentat economistii ING.

In iunie, ministerul si-a propus sa atraga de la bancile locale 3,76 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie, usor peste nivelul din mai, de 3,7 miliarde lei.

Statul a atras in primul semestru 26 miliarde lei (5,8 mld. euro) de pe piata interna si 2,25 miliarde euro de pe pietele internationale, reprezentand circa jumatate din nevoia bruta de finantare pentru intreg anul, in conditiile in care tinta de deficit, de 2,8% din PIB, va fi atinsa, dupa ce in luna mai deficitul bugetar s-a situat la 0,1% din PIB.

Pentru intreg anul, programul de imprumuturi al Romaniei prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vanzarea de obligatiuni pe piata interna.

Totodata, vizeaza sa atraga 3 miliarde euro de pe pietele internationale, suma din care 2,25 miliarde euro sunt deja imprumutate. MFP a atras in februarie 1,25 miliarde euro de pe pietele financiare externe, urmand inca o sesiune de 1 miliard euro in mai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri