Mugur Isarescu, guvernator BNR: Romania are nevoie de institutii puternice pentru a crea bunastare pentru populatie pe termen lung

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca tara noastra are nevoie de institutii puternice si de calitate pentru a beneficia de dezvoltare economica si bunastare pentru cetateni pe termen lung si pentru a reusi sa recupereze din decalajul fata de statele dezvoltate, referindu-se in mod special la universitati, care trebuie sa joace un rol important in dezbatere publica.

In ceea ce priveste strategia de dezvoltare durabila a Romaniei, guvernatorul bancii centrale a vorbit de trei repere pe care le considera importanta in dezbaterile pe aceasta tema. Romania este in prezent a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, dupa bulgaria, conform statisticile europene, conform News.ro

  • Primul reper: conceperea unui model de crestere "ancorat in potentialul real al economiei romanesti, astfel incat cresterea economica sa fie sustenabila pe parcursul mai multor decenii".
  • Al doilea reper: inscrierea definitiva a legislatiei si politicilor economice in limite compatibile cu principiile Uniunii Europene,
  • Al treilea reper: intarirea institutiilor romanesti "ca premisa pentru buna functionare a economiei".

"Precizez de la bun inceput ca nu am in vedere doar institutiile guvernamentale, ci ma refer la institutiile economiei de piata in sens larg. De exemplu Bursa de Valori. Includ, de asemenea, univeritatile. In orice tara, rolul universitatilor este major in dezbaterea publica", a afirmat Isarescu, in debutul evenimentului de lansare in dezbatere publica de catre Guvern a documentului strategic „Romania competitiva: un proiect pentru o crestere economica sustenabila”.

Isarescu: Romania trebuie sa isi propuna o crestere sustenabila

Guvernatorul considera ca Romania trebuie sa isi propuna o crestere sustenabila, pentru care este nevoie de reforme structurale.

In acest sens, Isarescu a dat exemplul Italiei si Japoniei in anii 1970 si a Spaniei si Coreei de Sud, in anii 1980 si 1990, "tari care au parcurs decenii de reformare a economiiilor inainte de a reusi comprimarea substantiala a decalajelor care le desparteau de tarile dezvoltate".

"Calitatea institutiilor si dezvoltarea economica sunt interdependente, insa prima este cea care genereaza aparitia cercului virtuos. Existenta unor institutii puternice este cel mai bun indicator al dezvoltarii structurale si al capacitatii unei natiuni de a crea bunastare pe termen lung", a mai spus guvernatorul BNR.

Isarescu considera, insa, ca o strategie de dezvoltare economica pe termen lung a Romaniei are nevoie sa respecte mai multe principii economice, sa fie supusa unei dezbateri reale cu mediul politic si cel de afaceri si sa fie stabilita o aplicare coordonata, pentru a nu ramane doar o strategie pe hartie.

Prezent la eveniment, presedintele Klaus Iohannis a mentionat la acest capitol si consensul la care s-a ajuns luni, la Palatul Cotroceni, cu Guvernul, liderii politici si BNR privind un nou proiect de tara, postaderare, "prin care sa definim ambitiile de progres ale Romaniei in cadrul constructiei europene".

Citeste si:
BNR a redus dobânda cheie pentru a încuraja creditarea
BNR a redus dobânda cheie...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri