Comertul cu amanuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populatiei, a ajuns la inregistrat o cifra de afaceri mai mare cu 15,8% fata de aceeasi perioada din 2016, sustinuta mai ales de vanzarile de alimente, conform NEws.ro

Datele INS sunt brute, in timp ce Eurostat publica cifre ajustate in functie de numarul de zile lucratoare. Seriile Eurostat arata ca luna mai a fost a cincea in acest an in care Romania a inregistrat cea mai mare crestere a afacerilor din comertul cu amanuntul din Uniunea Europeana.
In ianuarie, indicatorul a avansat in Romania cu 15,7%, in februarie cu 19%, in martie cu 18,6%, iar in aprilie cu 20,1%, in timp ce cresterea medie din UE s-a situat in primele patru luni intre 1,8% si 2,8%.

In luna mai, cresteri importante ale afacerilor din sectorul de retail au mai avut loc in Luxemburg (10%), Estonia (7%) si Irlanda (6,7%).
In schimb, vanzarile de retail din Belgia au scazut cu 1%. In Romania, vanzarile din sectorul de retail au fost stimulate de masurile fiscale ale guvernului. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 au intrat in vigoare mai multe reduceri de taxe si impozite.

Citeste si:

Cota generala de TVA a scazut de la 24% pana la 20%, iar cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita in irigatii a scazut de la 24% pana la 9%. De asemenea, impozitul pe dividende a scazut de la 16% pana la 5%, aplicandu-se si pentru profitul aferent anului trecut, iar unele accize au fost diminuate fata de nivelul din 2015.

Compararea datelor referitoare la comert din mai 2016 cu cele din mai 2015 este influentata si de reducerea TVA la alimente de la 24% pana la 9%, de la 1 iunie 2015.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock