Preturile de consum au scazut in luna iunie, in medie, cu 0,17%, comparativ cu luna mai, insa evolutia a fost diferita de la o categorie de produse la alta, arata datele INS, conform news.ro

  • Alimentele s-au ieftinit cu 0,68%,in medie, fata de luna precedenta
  • preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,09%
  • preturile serviciilor au avansat, in medie, cu 0,1% in mai fata de luna precedenta

In perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016, preturile alimentelor au stagnat, marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,2%, iar serviciile - cu 0,7%.
Iunie 2016 este prima luna din ultimul an in care indicatorul inflatiei anuale nu mai include efectul scaderii taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru alimente de la 24% pana la 9%, masura aplicata de la 1 iunie 2015.

In schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. In plus, de la inceputul acestui an, cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% pana la 20% are un efect de reducere a preturilor finale cu 3,2%, in cazul in care comerciantii ar aplica integral reducerea taxei la preturile de la raft.

Citeste si:

Comparativ cu luna mai, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat, in iunie:

  • la cartofi (-7,8%)
  • alte legume (-7,4%)
  • fructe proaspete (-3,3%)
  • oua (-1,5%)

La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat, fata de a cincea luna a anului, la citrice (4,5% si zahar (1,8%), celelalte preturi avand fluctuatii nesemnificative. In urma evolutiei din ultima perioada, care indica mentinerea preturilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognozele de inflatie pentru 2016 si 217.

Astfel, potrivit ultimelor estimari, BNR anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va urca la 0,6% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2,7%. Alti analisti se asteapta, insa, ca rata anuala a inflatiei sa ramana negativa pana la finalul acestui an.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock