Afacerile din industrie au avut o crestere incetinita in luna mai, la 5,6%, industria extractiva a scazut la jumatate

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut cu 5,6% in a cincea luna a acestui an fata de luna mai 2015, ritm semnificativ mai redus decat cel din luna precedenta, in conditiile in care afacerile din industria extractiva au cazut cu 43%, potrivit datelor publicate de catre Instritutul National de Statistica.

In aprilie, afacerile din industrie au crescut cu 9,2% fata de aceeasi luna din 2015. cel mai inalt ritm din mai 2014. Cumulat pe primele cinci luni din acest an, afacerile din industrie au crescut cu 4,5% fata de aceeasi perioada din 2015. Cea mai mare crestere a fost inregistrata, in mai 2016 fata de mai 2015, in industria bunurilor de folosinta indelungata, in timp ce doua din cinci mari sectoare au fost pe minus, conform News.ro

"Pe marile grupe industriale cresteri au inregistrat: industria bunurilor de folosinta indelungata (+23,1%), industria bunurilor de capital (+12,4%) si industria bunurilor de uz curent (+10,3%). Scaderi s-au inregistrat in industria energetica (-15,6%) si industria bunurilor intermediare (-0,3%)", se arata in raportul INS.

Datele INS arata ca cele mai mari cresteri ale productiei din luna mai s-au inregistrat, fata de aceeasi luna din 2015, la fabricarea produselor din tutun (+34,3%) si la fabricarea hartiei si a produselor din hartie (+28,2%).

In sectorul extractiv, afacerile s-au prabusit in luna mai cu 95% fata de a cincea luna din 2015 in extractia minereurilor metalifere, cu 56% in extractia carbunelui si cu 42% in extractia petrolului si a gazelor naturale. Comparativ cu luna aprilie, afacerile din industria au scazut in apluna mai cu 1,8%, inregistrand a doua luna la rand de contractie.

In 2015, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,4% comparativ cu anul precedent, cel mai mare avans, de 8,8%, fiind inregistrat in industria bunurilor de capital.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri