„Viceprim-ministrul Borc a exprimat disponibilitatea autoritatilor de la Bucuresti de a sustine initierea unor investitii romane in Republica Islamica Iran, mai ales in domeniile petrolier, al infrastructurii de transport de petrol si gaze si turismului, precum si a unor investitii iraniene in Romania”, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Iranul este tinta lobby-ului si investitiilor guvernelor si corporatiilor occidentale, rusesti si asiatice, dupa ce sanctiunile economice impuse republicii islamice au fost ridicate.

Comunicatul precizeaza ca Borc i-a explicat oficialului iranian ca Romania are unele „avantaje strategice”, cum ar fi pozitia geografica si perspectiva dezvoltarii capacitatii portului maritim Constanta.

„Au fost trecute in revista principalele domenii si sectoare de cooperare, fiind identificate actiunile ce urmeaza a fi intreprinse, atat pentru imbunatatirea cadrului inter-institutional bilateral, cat si pentru reactivarea unor instrumente pentru amplificarea schimburilor economice si comerciale dintre cele doua tari”, potrivit sursei citate.

Citeste si:

La sfarsitul anului 2015, volumul schimburilor comerciale bilaterale dintre Romania si Iran a atins valoarea de 213 milioane de dolari, din care 201,4 milioane de dolari au reprezentat exporturile romanesti.

Comunicatul Ministerului Economiei sustine ca tendinta actuala a schimburilor comerciale este una de crestere, avand in vedere ca in primele patru luni din 2016 schimburile bilaterale au fost de 111,7 milioane de dolari, din care 68,3 milioane de dolari exporturi romanesti, care au crescut cu aproape 72% fata de perioada similara din 2015).

Importurile din Iran au cunoscut au crescu de aproape zece ori, de la 4,5 milioane de dolari la 43,4 milioane de dolari in intervalul ianaurie-aprilie.

In prezent, ca urmare a fostului embargou international, respectiv a imposibilitatii transferarii de fonduri, nu exista investitii iraniene in Romania.

Sursa foto: Agerpres Foto