Romania ar vrea sa „initieze discutii” pentru a derula investitii in Iran, mai ales in domeniile petrolului, gazelor si turismului. Aceasta dorinta a fost exprimata de ministrul Economiei, Costin Borc, totodata si vicepremier, intr-o intalnire cu Majid Takht Ravanchi, adjunctul ministrului iranian al Afacerilor Externe.

„Viceprim-ministrul Borc a exprimat disponibilitatea autoritatilor de la Bucuresti de a sustine initierea unor investitii romane in Republica Islamica Iran, mai ales in domeniile petrolier, al infrastructurii de transport de petrol si gaze si turismului, precum si a unor investitii iraniene in Romania”, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Iranul este tinta lobby-ului si investitiilor guvernelor si corporatiilor occidentale, rusesti si asiatice, dupa ce sanctiunile economice impuse republicii islamice au fost ridicate.

Comunicatul precizeaza ca Borc i-a explicat oficialului iranian ca Romania are unele „avantaje strategice”, cum ar fi pozitia geografica si perspectiva dezvoltarii capacitatii portului maritim Constanta.

„Au fost trecute in revista principalele domenii si sectoare de cooperare, fiind identificate actiunile ce urmeaza a fi intreprinse, atat pentru imbunatatirea cadrului inter-institutional bilateral, cat si pentru reactivarea unor instrumente pentru amplificarea schimburilor economice si comerciale dintre cele doua tari”, potrivit sursei citate.

La sfarsitul anului 2015, volumul schimburilor comerciale bilaterale dintre Romania si Iran a atins valoarea de 213 milioane de dolari, din care 201,4 milioane de dolari au reprezentat exporturile romanesti.

Comunicatul Ministerului Economiei sustine ca tendinta actuala a schimburilor comerciale este una de crestere, avand in vedere ca in primele patru luni din 2016 schimburile bilaterale au fost de 111,7 milioane de dolari, din care 68,3 milioane de dolari exporturi romanesti, care au crescut cu aproape 72% fata de perioada similara din 2015).

Importurile din Iran au cunoscut au crescu de aproape zece ori, de la 4,5 milioane de dolari la 43,4 milioane de dolari in intervalul ianaurie-aprilie.

In prezent, ca urmare a fostului embargou international, respectiv a imposibilitatii transferarii de fonduri, nu exista investitii iraniene in Romania.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri