Productia industriala a inregistat cel mai mare avans din acest an in luna aprilie, cand cifrele au aratat 3,4% fata de aceeasi luna din anul trecut, dupa un debut de an modest, conform News.ro

Cumulat pe primele cinci luni, productia industriala din Romania a crescut cu 1,4% fata de aceeasi perioada din 2015. Pe sectoare, industria extractiva a inregistrat in luna mai, ca si in lunile precedente, un declin sever, de 25,4% fata de luna mai 2015, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a inregistrat cea mai mare crestere, cu un avans de 4,4%.

Statisticile reflecta problemele pe care le inregistreaza, in prezent, sectorul minier din Romania, controlat in mare parte de stat si care este subminat de lipsa reformelor si de lipsa de competitivitate.

Citeste si:

Industria prelucratoare, care are cea mai mare pondere in industria romaneasca, si-a incetinit ritmul de crestere in luna mai, cu un avans de 2,3% fata de mai 2015. In aprilie, industria de prelucrare a avansat cu 4,5%.

Cele mai mari cresteri ale productiei au fost inregistrate, in luna mai fata de aceeasi luna din 2015, in fabricarea echipamentelor electrice (+16,4%), tiparirea si preproducerea pe suporti a inregistrarilor (+8,6%) si in industria alimentara (+6,9%).

In 2015, productia industriala a crescut cu 2,7%, dupa un avans de 6,1% in 2014 comparativ cu anul precedent. Industria a contribuit, in 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei.

Sursa foto: rzoze19 / Shutterstock