Conform teoriei Laffer, incasarile la buget vor fi zero in situatia in care Guvernul ar elimina total taxele, dar si in scenariul in care duce taxele la 100%. Insa, intre aceste doua extreme exista un nivel optim al taxarii, care maximizeaza atat incasarile la buget, cat si productivitatea, PIB-ul si duce la o scadere a somajului.

In graficul din stanga, taxa optima este la 50%, insa fiecare economie are un nivel optim pe care trebuie sa il gaseasca si poate fi mult mai mic de 50%.

Americanii de la US Global Investors sustin ca Romania este una dintre tarile care au inteles mecanismele curbei Laffer, avand in vedere ca a inceput in urma cu doi ani un proces de relaxare fiscala, care a culminat cu reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% si reducerea impozitarii dividendelor, pana la doar 5%.

Citeste si:

Schimbarile in fiscalitate au dat roade, iar economia romaneasca a inregistrat un ritm de crestere anual de 4,3% in T1, una dintre cele mai rapide cresteri din Uniunea Europeana.

Mai mult, estimarile de crestere a PIB pentru tot anul indica Romania campioana in Europa, consensul analistilor fiind in jurul a 4%, dar sunt si prognoze foarte optimiste, de 4,8% pentru 2016 (Banca Transilvania) sau de 5,1% (Wood & Company).

Firma de brokeraj si consultanta in investitii Wood & Company pariaza chiar pe o crestere economica de 5,8% in 2017, propulsata de taierile de taxe si de costurile de finantare reduse. Romania isi revine si in ceea ce priveste somajul, care a scazut la 6,6% in mai, comparativ cu o medie de circa 10% la nivelul zonei euro.