Ce schimbari aduce 1 august in economie

Prima zi a lunii august a fost stabilita ca data de intrare in aplicare a unor masuri menite sa aseze salarizarea bugetarilor pe baze noi, sa reduca presiunea fiscala ori a procedurilor fiscale si sa accelereze vanzarile unor comercianti, scrie Adevarul.

Guvernul a decis ca de la 1 august 2016 sa scada TVA la serviciile din agricultura, sa demareze prima etapa in reforma salariilor platite angajatilor din sectorul public si sa se simplifice procedurile de inscriere la Fisc a platitorilor de TVA. Iar intervalul 1 august – 31 octombrie este, in mod deja traditional, perioada soldarilor de vara.

** TVA in agricultura, de la 20% la 9%

La sfarsitul lunii iunie 2016, Guvernul a decis reducerea cotei de TVA de la 20% la 9% pentru ingrasaminte, seminte si pentru prestari de servicii specifice sectorului agricol. Asta dupa ce, timp de mai bine de un an, agricultorii s-au plans ca reducerea TVA (doar) la alimente din iunie anul trecut le-a forfecat bugetele din cauza ca la nivelul costurilor de productie a alimentelor cota de TVA ramasese ridicata. Practic, in momentul platilor pentru seminte, ingrasaminte, apa, combustibili, erbicide sau servicii – „input-uri“, in terminologia de specialitate – agricultorii plateau TVA de 24% (apoi, de la 1 ianuarie 2016, de 20%), dar in momentul incasarilor, la vanzarea produselor agroalimentare, primeau TVA de numai 9%. Desigur, TVA nu reprezinta un element de cost (incasezi suma respectiva si apoi o platesti mai departe), dar din cauza diferentei de timp intre plati si incasari aceasta diferenta provoca sincope in contabilitatea societatilor afectate. De astazi, insa, TVA este 9% si la plati, si la incasari, astfel ca este de asteptat ca sincopele respective sa dispara. Potrivit ministrului Finantelor, Anca Dragu, impactul bugetar al reducerii TVA la nivelul input-urilor si serviciilor din agricultura va fi, in 2016, de 65,8 milioane de lei.

Citeste in continuare pe adevarul.ro.

Citeste si:
Alexandru: Am inceput reorganizarea ANOFM
Violeta Alexandru: Am inceput...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri