Cresterea economica de 6%, anuntata vineri de INS, este cea mai puternica din Europa, dar economistii se tem de o supraincalizire a economiei si avertizeaza Guvernul ca inca se mai poate evita dezastrul unei aterizari dure, asa cum s-a intamplat in 2008. Ce spune, insa, ministrul de Finante despre o posibila revenire la perioada anterioara crizei?

Cifrele de crestere economica au luat toti economistii prin surprindere, acestia asteptandu-se la un ritm de crestere usor peste 4%.

"Avem semnale din ce in ce mai clare ca discutam de o supraincalzire a economiei si trebuie sa ne fie clar ca nu mai avem nevoie de noi stimuli. Sa uitam de reducerea TVA de la 1 ianuarie si poate chiar de taierile de accize", avertizeaza Ionut Dumitru (foto), economistul sef al Raiffeisen Bank, care sfatuieste guvernantii sa se abtina de la alte cresteri salariale, mai ales ca cifrele vehiculate sunt mereu foarte mari, 20-30%.

Economistii consultati de wall-street.ro considera consumul drept principal factor care a alimentat cresterea de 6%, investitiile intr-o mai mica masura, in timp ce exporturile nete au contribuit negativ. Consumul a fost puternic alimentat de cresterile salariale, in special cele ale bugetarilor, care au crescut semnificativ in ultimul an. Ca de obicei, insa, salariile nu sunt niciodata corelate cu productivitatea, ceea ce duce la acumularea de vulnerabilitati in economie. Daca castigul salarial mediu net a crescut in ultimul an cu 11%, productivitatea de abia a sporit cu 1%, sustine Dumitru.

Daca vom continua asa, este reteta sigura spre dezastru, dar acum nu este inca prea tarziu sa facem ceva - Ionut Dumitru

Politica fiscal-bugetara este cea care trebuie sa "raceasca" economia, daca guvernantii nu vor mai face excese dintr-un buget si asa intins la maxim, in timp ce politica monetara ar putea sa contribuie si ea intr-o mai mica masura la temperarea avantului economic. In acest moment avem un exces de cerere si un deficit al balantei comerciale cu bunuri in crestere cu 38%, ceea ce a dus la o adancire a deficitului de cont curent pana la 2,5 miliarde de euro, aproximativ 1,5% din PIB.

Pe de alta parte, ministrul de Finante, Anca Dragu, considera ca ritmul actual de crestere economica este sustenabil, avand in vedere ca nu este bazat doar pe consum, ci si pe investitii, ceea ce inseamna ca riscurile de a derapa, asa cum s-a intamplat in 2008, sunt mici.

"Cifrele venite astazi de la INS confirma si chiar depasesc estimarile noastre. Cresterea economica este una sustenabila, bazata pe un avans cu 15% al cheltuielilor cu investitiile, cu 9% al constructiilor in trimestrul al II-lea si realizata in conditiile unei reduceri a cresterii comertului cu amanuntul. Serviciile pentru intreprinderi si-au amplificat cresterea de la 7,8% in trimestrul I la 9,5% in trimestrul al II-lea. Asta arata ca nu e o crestere bazata doar pe consum, ci si pe investitii si ca temerile legate de o posibila revenire la perioada anterioara crizei nu sunt intemeiate", a declarat ministrul Finantelor, Anca Dragu, intr-un comunicat de presa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri