De la vis la realitate. Ce s-a ales de visul Romaniei de a deveni hub energetic regional

Era anul 2008, iar Romania era considerata viitorul hub energetic regional. Petrolul era 147 de dolari pe baril, Romania facea parte din proiectul gazoductului Nabucco si al oleoductului Constanta-Trieste, investitorii se ingramadeau la Cernavoda pentru Reactoarele 3 si 4, care trebuiau terminate in 2014, iar o serie de alti investitori aveau proiecte pentru mai multe termocentrale in Romania, scrie Adevarul.ro.

Opt ani mai tarziu, peisajul energetic arata total diferit, atat in Romania, cat si la nivel global. In perioada 2006-2008, Romania cunoaste o dezvoltare fara precedent, iar marile grupuri energetice straine se bat sa intre in Romania. Grupul italian Enel voia o centrala noua la Galati, E.ON si Enel erau in proiect cu Termoelectrica la Braila, rusii de la Mechel voiau sa faca o centrala la Doicesti cu Termoelectrica, iar cehii de la CEZ doreau sa investeasca la Borzesti si la Electrocentrale Galati.

De asemenea, Romania abia ce votase una dintre cele mai generoase scheme de sprijin pentru energia regenerabila, atat de generoasa ca a fost nevoie ca statul sa o negocieze la sange cu Comisia Europeana.

Citeste articolul integral pe Adevarul.ro.

Citeste si:
Primul județ din România unde toate satele sunt racordate la...
Covasna, primul județ din...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri