Rata anuala a inflatiei a cunoscut, in luna august, o crestere la -0,2%, de la -0,8% in iulie, arata datele publicate, de Institutul National de Statistica, care arata ca efectul scaderilor de taxe de la inceputul acestui an incepe sa dispara.

Datele INS arata ca preturile de consum au crescut in luna august, in medie, cu 0,07% comparativ cu luna iulie. Astfel, preturile alimentelor au scazut usor in august, cu 0,09%, in medie, fata de luna precedenta, in timp ce serviciile s-au ieftinit tot cu 0,09%, pe fondul aprecierii leului.
In schimb, preturile marfurilor nealimentare au crescut, in medie, cu 0,26% in august fata de luna precedenta, conform News.ro.

In perioada 1 septembrie 2015 - 31 august 2016, preturile alimentelor au crescut cu 1,96%, marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,4%, iar serviciile cu 1%. August 2016 este a treia luna din ultimul an in care indicatorul inflatiei anuale nu mai include efectul scaderii taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru alimente de la 24% pana la 9%, masura aplicata de la 1 iunie 2015. In schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. In plus, de la inceputul acestui an, accizele pentru mai multe produse s-au redus, iar cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%. Reducerea cotei generale a TVA de la 24% pana la 20% are un efect de reducere a preturilor finale cu 3,2%, in cazul in care comerciantii ar aplica integral reducerea taxei la preturile de la raft.

Fata de luna iulie, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in august:
la citrice (5,1%)
oua (3,55%)
tigari (1,8%)
fasole (1,55%)
zahar (1,4%)

La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au inregistrat, fata de a saptea luna a anului, la fructe proaspete (-9,3%), cartofi (-3,1%) si alte legume (-3%), celelalte preturi avand fluctuatii nesemnificative.

In urma evolutiei din ultimaele luni, care indica mentinerea preturilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit recent in scadere prognozele de inflatie pentru 2016 si 2017. Astfel, potrivit ultimelor estimari, BNR anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va urca la -0,4% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2%.

Sursa foto: lassedesignen/shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Măsurile economice adoptate de guvern, publicate în Monitorul Oficial
Setari Cookie-uri