Sectorul minier din Romania si cel al companiilor de utilitati, subminat de lipsa reformelor: industria romaneasca a scazut cu 3,4% in luna iulie, primul declin din ultimele sase luni

Industria a inregistrat in luna iulie cea mai mare scadere din acest an, de 3,4% fata de aceeasi luna din 2015, si primul declin din ultimele sase luni, in special ca urmare a reducerii productiei sectorului-cheie de prelucrare, arata datele publicate de INS.

In iunie, industria inregistrase un avans modest, de 1,1% fata de a sasea luna a anului trecut. In acest an, productia industriala a inregistrat cel mai mare avans in luna aprilie, de 3,4% fata de aceeasi luna din anul trecut, dupa un debut de an modest. Pe sectoare, industria extractiva a inregistrat si in iulie un declin accentuat, de 13,7%, in temperare fata de scaderea din lunile anterioare, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a redus cu 5,9%, conform News.ro.

Statisticile reflecta problemele pe care le inregistreaza, in prezent, sectorul minier din Romania si cel al companiilor de utilitati, controlat in mare parte de stat si care este subminat de lipsa reformelor si de lipsa de competitivitate. Industria prelucratoare, care are cea mai mare pondere in industria romaneasca, a trecut si el pe minul in iulie, cu o scadere de 2,9% fata de iulie 2015. In iunie, industria de prelucrare avansase cu 1,5%.

Comparativ cu luna iunie, productia industriala a scazut cu 1,4%, trasa in jos de industria prelucratoare, care a produs mai putin cu 1,8%.
Cumulat pe primele sapte luni, productia industriala din Romania a crescut cu 0,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, avans sustinut de industria prelucratoare, care a consemnat un plus de 1,4%.

Industria extractiva a scazut, insa, cu 18,9%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat - cu 1,5%. Pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, industria a inregistrat insa o scadere cu 0,1% in primele sapte luni.

In 2015, productia industriala a urcat cu 2,7%, dupa un avans de 6,1% in 2014 comparativ cu anul precedent. Industria a contribuit, in 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri