Estimarea oficiala de crestere economica pentru acest an a fost revizuita in urcare, de la 4,2% pana la 4,8%, estimarea oficiala de crestere economica pentru acest an, dupa evolutia mult peste estimari din prima jumatate a acestui an, arata prognoza preliminara de toamna realizata de institutie. CNP a revizuit puternic in urcare si prognoza de deficit de cont curent, chiar daca a mentinut estimarile privind exporturile si importurile.

In prognoza de primavara, CNP, institutie aflata in subordinea Ministerului Finantelor si pe care guvernul isi bazeaza proiectiile bugetare si economice, estima o crestere a economiei cu 4,2%, nivel identic cu estimarea Fondului Monetar International (FMI) si cu cea a Comisiei Europene, conform News.ro.

Revizuirea prognozei vine dupa ce economia romaneasca a inregistrat, in prima jumatate a acestui an, o crestere de 6% in termeni reali fata de perioada echivalenta din 2015. Valoarea produsului intern brut (PIB) estimata in prezent pentru 2016 este de 758,5 miliarde lei (169,3 miliarde euro), la un curs mediu prognozat la 4,48 lei/euro.

In prognoza de primavara, valoarea PIB era estimata la 757 miliarde lei, echivalent cu 169,7 miliarde euro, in conditiile in care cursul mediu era anticipat la un nivel mai scazut, de 4,46 lei/euro. Pentru anii urmatori, CNP estimeaza o incetinire a cresterii economice la 4,3% in 2017, apoi o accelerare la 4,5% in 2018 si la 4,7% in 2019.

In 2019, Romania va depasi pragul de 200 miliarde de euro ca valoare a PIB, ajungand la 919,6 miliarde lei (208,1 miliarde euro), ceea ce corespunde unui nivel de 10.734 euro/locuitor, anticipeaza CNP. Produsul intern brut este cel mai important indicator folosit pe plan mondial pentru a masura dimensiunea unei economii.

CNP estimeaza ca avansul economic peste asteptari va dezechilibra puternic contul curent al balantei de plati, care va ajunge la un deficit de 3,75 miliarde euro in acest an, echibvalent cu 2,2% din PIB, fata de 1,1% in 2015. In prognoza de primavara, deficitul de cont curent era prognozat la doar 2,63 miliarde euro (1,6% din PIB) in 2016.

Cu toate acestea, CNP a mentinut estimarea privind comertul exterior. Astfel, institutia anticipeaza un avans al exporturilor cu 5,5% fata de anul trecut, pana la 57,6 miliarde euro. Estimarea a fost deja revizuita in jos in cursul lunii aprilie. Pentru importuri, CNP estimeaza in 2016 un avans de 7,8% fata de anul trecut, pana la 67,85 miliarde euro.

Cu toate acestea, evolutia comertului exterior este sub asteptari in prima parte a acestui an. In primele sapte luni din 2016, exporturile (FOB) au crescut cu 2,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 33 miliarde euro, in timp ce importurile au urcat cu 5,8%, la 38,1 miliarde euro.
In 2015, Romania a exportat bunuri in valoare de 54,6 miliarde de euro s a importat marfuri de 63 miliarde euro, iar deficitul comercial a crescut cu 38% fata de anul precedent, pana la 8,4 miliarde euro.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri