Romania ramane in continuare un caz exceptional in randul statelor Uniunii Europene, in conditiile in care 32,9% din gospodarii nu aveau grup sanitar in 2015, iar 31,3% din familii nu beneficiau de baie sau dus, arata raportul "Conditiile de viata ale populatiei din Romania in anul 2015", de Institutul National de Statistica (INS), potrivit News.ro.

Spre comparatie, in ansamblul celor 28 de tari din Uniunea Europena, dupa Romania in clasamentul statelor cu cele mai slabe dotari sanitare se afla Bulgaria, in care 20,6% din populatie traia in locuinte fara baie in 2014, Letonia (14,7%), Lituania(14,5%) si Estonia(7,2%).

Principala cauza a numarului foarte mare de locuinte care nu au toaleta este slaba extindere a sistemelor de canalizare si apa curenta in mediul rural, in special.

“Pe medii de rezidenta, diferentierile sunt foarte pronuntate la ambele tipuri de utilitati, in principal din cauza slabei dezvoltari a sistemului public de alimentare cu apa si a sistemului de canalizare si epurare a apelor uzate in localitatile rurale, fata de cele urbane”, reiese din raportul INS.

Astfel, aproape 40% din gospodariile rurale beneficiaza de avantajele oferite de existenta unei bai si a grupului sanitar in interiorul locuintei.
Gospodariile care au reusit sa-si doteze locuintele cu o toaleta sau o baie sunt cele de salariati si lucratori pe cont propriu, inclusiv patroni.

Acestia au dispus de resurse financiare mai mari,si si-au putut asigura cele doua tipuri de utilitati intr-o proportie mult mai mare, fata de media pe total rural. In orase, peste 9 din 10 gospodarii ocupa locuinte dotate cu bai/dusuri si grupuri sanitare situate in interior.

Judetele codase in clasamentul gospodarilor dotate cu o toaleta sau o baie sunt Olt, Botosani, Vaslui, Teleorman si Giurgiu, potrivit rezultatelor preliminare ale Recensamantului din 2011, facute publice de INS.

De asemenea, aproape o gospodarie din sapte din Romania se confrunta cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinta.

Printre cele mai frecvente probleme care afecteaza calitatea locuirii se afla deteriorarea peretilor, podelelor, tocurilor de ferestre - 59,5% din totalul gospodariilor care reclama existenta unor probleme ale locuintei - si igrasia din pereti, podele sau fundatia casei (48,7%).

La acest capitol, procentele inregistrate in Romania sunt apropiate de media de la nivel european, arata datele Eurostat pentru ultimii ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri