11 Octombrie 2006

Noile norme de igiena din sectorul alimentar atrag amenzi usturatoare

O fabrica de paine din sectorul 3 al Capitalei a fost amendata marti cu 15.000 lei de catre inspectorii sanitar-veterinari, pentru nerespectarea normelor de igiena care au intrate in vigoare de la 1 octombrie.

Fiba Traiding Impex Company SRL producea paine, produse de patiserie si prajituri in conditii de igiena precare. Inspectorii de la Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Bucuresti au gasit painea pusa la dospit intr-o camera unde angajatii maturau, existand riscul contaminarii franzelelor.

De asemenea, in incaperea unde se coceau produsele de patiserie existau multe muste, iar utiliajele cu ajutorul carora se obtineau produsele erau foarte murdare. Potrivit inspectorilor, intreg spatiul firmei nu mai fusese dezinfectat de cel putin cateva zile. "La patiserie, pubelele de gunoi nu au capace, mustele roiesc in jurul produselor, iar spatiul este foarte murdar", a spus Mihaela Andreescu, medic de la DSV-Sector 3.

Patronul de la Fiba Traiding, Jeni Mahmud, a justificat neregulile gasite de inspectori sanitar-veterinari prin faptul ca tocmai se termina schimbul de noapte. "Spatiul meu se afla intr-un proces de modernizare pentru ca vrem sa respectam normele de igiena. Probabil ca sunt mici nereguli pentru ca tocmai s-a iesit din schimbul de noapte", a spus Jeni Mahmud.

Noile norme de igiena pentru spatiile de productie, recent intrate in vigoare, arata ca in momentul in care se igienizeaza, spatiul de productie trebuie sa fie complet gol.

Pana acum, inspectorii sanitar-veterinari au verificat mai mult de jumatate dintre cele 180 de fabrici de morarit si panificatie din Capitala si 30 % dintre acestea au primit calificativul de "neacceptabil".



Citeste si