China a marcat o noua etapa in ambitia sa de a fi recunoscuta ca o putere mondiala, dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a introdus moneda chinezeasca, yuanul, in cosul monedelor pe baza carora calculeaza Drepturile Speciale de Tragere (DST), in functie de care sunt acordate imprumuturi catre statele in dificultate, relateaza Reuters, potrivit News.ro.

Din cosul FMi faceau parte, pana acum, dolarul american, euro, yenul japonez si lira sterlina britanica. Este pentru prima data cand o moneda este adaugata in cosul FMI de la crearea euro, in 1999.

FMI a adaugat yuanul, cunoscut si sub denumirea de renminbi, sau "banii poporului", chiar in ziua in care Partidul Comunist Chinez aniverseaza fondarea Republicii Populare Chineze de catre Mao, in 1949.

"Includerea in DST este o etapa cruciala in internationalizarea renminbi si reprezinta o afirmare a succesului dezvoltarii economice a Chinei si rezultatul reformarii si deschiderii sectorului financiar", a precizat banca centrala a Chinei, intr-un comunicat.

FMI anuntase inca de anul trecut ca va include yuanul in cosul de monede, astfel ca includerea efectiva nu ar trebui sa aiba vreun impact asupra pietelor, spun analistii.Insa decizia FMI pune in centrul atentiei politica economica si valutara opaca a Beijingului, in conditiile in care unele banci centrale au adaugat yuanul in rezervele lor valutare.

Comisia Europeana a revizuit...
Citeste si: Comisia Europeana a revizuit in scadere evolutia economiei Romaniei

Criticii masurii spun ca decizia FMI este mai degraba simbolica si atrag atentia ca yuanul nu indeplineste criteriile FMI pentru a deveni o moneda de rezerva, deoarece nu poate fi folosit in mod liber si nici nu este folosit frecvent pe pietele financiare.

Candidatul republican la alegerile prezidentiale din SUA, Donald Trump, a declarat ca va numi oficial China "manipulator de curs de schimb" in cazul in care castiga alegerile din noimebrie.

China i-a surprins pe investitori anul trecut, depreciindu-si moneda, iar yuanul a continuat ulterior sa se deprecieze pana aproape de nivelul minim al ultimilor sase ani.

Unii observatori avertizeaza ca Beijingul ar putea incetini deschiderea pietelor si reformele din sectorul financiar dupa succesul diplomatic obtinut la FMI.

Liviu Voinea renunta la BNR...
Citeste si: Liviu Voinea renunta la BNR pentru FMI. Cand va prelua noua pozitie

Sursa foto: Pixabay.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Economia Romaniei a crescut cu 5% in primul trimestru din 2019