Liviu Iolu, a anuntat documentatea celor de la Corpul de Control al Ministerului Economiei cu privire la participarea producatorilor agricoli romani la targ.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, a precizat ca membrii ai Corpului de Control al premieruluise afla intr-o actiune de cercetare la Ministerul Economiei legate de actiunile intreprinse pentru participarea producatorilor agricoli romani la targul SIAL, conform News.ro.

'In aceasta dimineata Corpul de control al primului-ministru a inceput o actiune de documentare la Ministerul Economiei. Obiectivele acestei actiuni de documentare sunt demersurile intreprinse de minister pentru participarea Romaniei la targul SIAL Paris, si anume modalitatea de inchiriere a spatiului destinat standului Romaniei, derularea procedurii de atribuire a contractului si sumele platite pentru asigurarea participarii Romaniei la targ si concluziile de la nivelul prim-ministrului vor veni dupa ce actiunea Corpului de control va fi gata'', a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.

Producatorii agricoli romani care au participat la targul SIAL Paris au reclamat faptul ca Ministerul Economiei nu a amenajat standul Romaniei astfel ca au trebuit sa improvizeze standuri cu ajutorul altor participanti la targ.

Scandalul legat de prezenta romaneasca la SIAL a izbucnit in urma cu doua zile. Chef Adrian Hadean a formulat acuzatii grave la adresa Ministerului Economiei, cu privire la organizarea standului romanesc la SIAL si la faptul ca producatorii romani invitati la targ, care au platit 1.500 de euro taxa de participare, nu si-au putut expune produsele. Conform lui Hadean, firma angajata pentru organizarea prezentei romanesti la SIAL nu si-ar fi primit banii de la minister, motiv pentru care aceasta nu si-a indeplinit obligatiile.

Marti seara, Ministerul Economiei si Comertului a dat publicitatii un comunicat in care preciza ca "pentru participarea firmelor romanesti la targul SIAL Paris desfasurat in perioada 16-20.10.2016, MECRMA a platit chiria spattiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate in urma inscrierii voluntare, taxele obligatorii, bransament electric, racord apa si conexiune internet, in valoare de circa 1,2 milioane lei".

De asemenea, institutia mentiona ca a organizat procedura de selectie a organizatorului intern.

"Oferta singurei companii care s-a prezentat a fost declarata neconforma in prima instanta, iar ulterior contestarii rezultatului comisia de solutionare a contestatiilor a admis contestatia si a comunicat atribuirea contractului firmei VISA SA", a transmis Ministerul Economiei si Comertului, care insa si-a declinat capacitatea de a organiza in bune conditii in timpul ramas participarea Romaniei la SIAL 2016 si nu a semnat contractul de atribuire.

"In aceste conditii, 41 de firme romanesti din industria alimentara impreuna cu patronatul de ramura au decis sa beneficieze de spatiul achitat de MECRMA si sa participe la aceasta expozitie", este concluzia ministerului.

Conform datelor de la Registrul Comertului, VISA SA are sediul social in Petrosani si ii are ca actionari pe Doru Marian Boldur si pe Sorin Apostu, administrator fiind Sorin Apostu. Obiectul principal de activitate este "Activitati de consultanta pentru afaceri si management". Presa a relatat ca Sorin Apostu a fost prefect de Hunedoara, dar si consilier in Ministerul Economiei si ca Visa SA a castigat anul acesta si licitatiile pentru organizarea participarii romanesti la targuri de la Barcealona si de la Milano.

Ministrul Economiei Costin Borc a postat pe contul sau de Facebook mai multe imagini de la SIAL, insotite de comentariul: "Cateva fotografii de la targul SIAL, acolo unde "nu au fost prezenti micii producatori romani". Poate ca standurile nu sunt cum am vrea sa fie, sigur ca sunt multe probleme si ca a fost mult efort sa se ajunga acolo. Dar Ministerul Economiei nu a cerut bani nimanui, mai mult de atat, a platit cei 300 de mii de euro pentru chirie si utilitati. Trebuie insa sa invatam din fiecare greseala, imi cer scuze fata de cei pe care i-am suparat sau i-am enervat cu birocratia din minister. Nu pot decat sa-i asigur ca fac in fiecare zi tot ce pot ca lucrurile sa fie mai usoare pentru firmele cu care interactionam. Cateodata cu succes, cateodata cu esecuri....".

Ulterior, Adrian Hadean a precizat pe contul sau de Facebook ca nu doreste ca acest scandal sa capete o turnura politica.

Sursa foto: NuOilSuwannar / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri