12 Februarie 2017

Dan Armeanu: Actualul Guvern este condamnat sa atraga fonduri europene, pentru ca investitiile publice au o valoare prea mica



Bugetul realizat de actualul Guvern si votat saptamana trecuta in Parlament se bazeaza pe o crestere economica ambitioasa, de 5,2% din PIB, dar pune la bataie doar 12 miliarde de lei pentru investitii. In acest context, economistul Dan Armeanu crede ca actuala administratie este "condamnata sa faca ceva pe partea de fonduri europene".

De altfel, in buget, Guvernul Grindeanu pariaza ca peste 22 miliarde lei vor veni de la Uniunea Europeana, prin atragerea de fonduri europene.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atras atentia ca proiectul de buget al Guvernului pare ambitios pe partea de venituri si optimist in ce priveste cheltuielile si a semnalat ca guvernele supraestimeaza in ceea ce priveste investitiile si nu resusesc ulterior sa cheltuiasca banii conform angajamentelor.

Cresterea economica de 5,2% din PIB este cel mai optimist reper in bugetul din acest an, insa economistul Dan Armeanu a declarat intr-o emisiune Profesionistii in Banking ca nu este imposibil de atins daca vor fi atrase multe fonduri europene, iar acestea vor fi introduse in infrastructura.

"Sunt cateva necunoscute pe care le avem in acest moment si sunt elemente esentiale in evolutia bugetului si a cresterii economice, dar as pune punctul pe i si anume pe fondurile europene. Daca reusesti sa atragi foarte multe fonduri europene si le mai si introduci in infrastructura, atunci e un scenariu in care te poti duce in jurul lui 5%", sustine profesorul de Finante la ASE.

Totusi, proiectele pe exercitiul financiar 2014-2020 fiind inca la inceput, exista un risc de a nu atrage integral sumele prognozate.

Si anul trecut Guvernul Ciolos a previzionat cheltuieli cu investitiile de 5,1% din PIB, dar a sfarsit la 3,9%, ceea ce a redus semnificativ presiunea pe deficitul bugetar. Armeanu critica insa gestionarea bugetului de anul trecut, precizand ca era un an in care - in lipsa unor masuri de relaxare fiscala - se puteau face investitii semnificative.

"Anul trecut se puteau face (cheltuielile cu investitiile - n.r.), pentru ca nu am avut masuri de relaxare fiscala foarte mari si puteam realiza acest lucru. Anul acesta este putin mai greu. In principiu se poate si exista o solutie, dar totul depinde de capacitatea administrativa a noului Guvern", atrage atentia economistul, criticand faptul ca fosta administratie a ratat sansa de a echilibra structura cresterii economice.

Acesta este cel mai vulnerabil element al situatiei economice, avem o crestere economica bazata foarte mult pe consum si mai putin pe formarea bruta de capital, pe investitii.

In ceea ce priveste tinta de deficit pentru acest an, de 3%, Dan Armeanu nu isi face prea multe griji, pentru ca "istoria ne-a dovedit ca Romania in ultimii 5 ani nu a mai depasit acea limita de 3% si de multe ori a reusit sa intre semnificativ sub ea", dar gestionarea deficitului s-a realizat cu sacrificarea investitiilor.

"Si in acest an exista aceasta supapa care poate fi activata. Din punct de vedere economic este bine sa nu fie activata si e bine ca investitiile sa se realizeze, dar nu cred ca avem un risc foarte mare de a depasi limita de 3%, tinand cont ca ea poate fi gestionata in acest fel", subliniaza economistul.



Citeste si