Omer Susli, omul de afaceri care a cumparat operatiunile Praktiker Romania in anul 2014, l-a recrutat pe polonezul Miroslaw Huczek in pozitia de director general al companiei la nivel local, manager cu experienta in sectorul retailului de bricolaj, la nume precum Praktiker Polonia, BauMax sau OBI.

Miroslaw Huczek si-a inceput cariera in domeniul retailului de bricolaj in 1998, unde timp de cinci ani de zile a ocupat pozitia de manager de vanzari. Ulterior, pentru mai putin de doi ani a avut functia de director de operatiuni in cadrul Praktiker Polonia, pentru ca in anul 2005 managerul sa ia o pauza din industria de profil si sa activeze in retail pentru o filiala a unei companii germane care si-a extins activitatea in Polonia vreme de circa 4 ani. In plina criza, intre 2009 si 2013, Miroslaw Huczek a detinut pozitia de director de vanzari in cadrul grupului OBI, pentru ca timp de un an si jumatate sa fie executivul care a condus operatiunile BauMax in Bulgaria.

miroslaw huczek praktiker romania In ultimii doi ani si jumatate, Miroslaw Huczek (foto stanga) s-a deconectat de retailul de bricolaj si s-a reintors in Polonia, acolo unde a coordonat operatiunile KJUST, o companie specializata in productia de solutii de depozitare pentru portagajul automobilelor.

Miroslaw Huczek va prelua conducerea operatiunilor Praktiker de la 1 martie si va deveni astfel primul manager polonez care va coordona activitatea unui retailer de bricolaj in Romania.

Noul executiv al Praktiker isi intra in rol dupa patru luni de la plecarea Isabellei Pleska din fruntea retailerului de bricolaj, companie pe care a coordonat-o timp de aproximativ un an.

Numita oficial la conducerea operatiunilor Praktiker in prima parte a anului trecut, Isabelle Pleska a fostmanagerul care a demarat procesul de modernizare a celor 27 de magazine detinute la nivel local, de inchidere a unor spatii comerciale neperformante, precum si cel mai important pariu al companiei pe piata – intrarea pe segmentul vanzarilor online.

In cursul lunii aprilie 2016, Isabelle Pleska, alaturi de echipa pe care a coordonat-o, au deschis magazinul online Praktiker in versiunea BETA, un pariu ambitios pe o piata aflata la inceput de drum in ceea ce priveste achizitia produselor la distanta.

Isabelle Pleska a fost director general timp de peste 10 ani la Bricostore Romania, companie preluata ulterior de Kingfisher. In cursul acestui an, managerul de origine franceza a preluat functia de director general al companiei Praktiker Romania, pozitie ocupata anterior de Michael Krahn.

Provocarile lui Miroslaw Huczek din pozitia de director general Praktiker

Misiunea lui Miroslaw Huczek nu va fi una usoara, “mostenirea” lasata de Isabelle Pleska, precum si ambitiile proprietarului Praktiker fiind ambitioase, pe o piata extrem de competitiva, destul de aglomerata si in care preferintele clientilor si fidelizarea acestora joaca un rol esential.

Omul de afaceri Omer Susli este unul dintre principalele motive care a condus la schimbarea la fata a companiei pe care a achizitionat-o in anul 2014, cand o imineanta insolventa era pe cale sa loveasca grupul controlat de nemti, insa, dupa cum insusi spune, nu ar fi reusit nimic fara echipa pe care si-a creat-o langa el si fara deciziile pe care le-a luat ascultand de colegii sai.

“Pana in anul 2009 a fost un business in continua crestere. Din 2009 pana in 2014 a fost o scadere an de an, insa, din fericire, din 2014 s-a schimbat sensul business-ului. Mingea a lovit pamantul si din acel moment fiecare an a adus o crestere a vanzarilor si o scadere a pierderii”, a declarat Omer Susli, intr-un interviu exclusiv acordat Wall-Street PRO.

Desi recunoaste ca inca nu a reusit sa atinga profitul mult asteptat, spune ca 2016 a fost anul care a adus cea mai puternica diminuare a pierderilor si a creat premisele revenirii pe profit din acest an.

“2016 a fost un an bun din toate punctele de vedere, de la preluare pana acum, am pastrat si cresterea, dar si diminuarea pierderilor. Am inregistrat o crestere de 4-5% a rulajului fata de nivelul anului 2015. Pierderile s-au diminuat cu foarte mult, suntem aproape de break-even, iar in 2017 vrem sa inchidem cu profit. Sunt toate premisele sa stabilim acest pas”, a mai aratat Omer Susli.

Evolutia business-ului si revenirea pe profit va fi generata in special de planul de modernizare a tuturor celor 27 de magazine, iar, acolo unde va fi cazul, chiar si de inchiderea spatiilor comerciale neperformante.

“Anul trecut am modernizat cinci magazine, anul acesta avem in plan inca 10 unitati. Am urmarit, de asemenea, si imbunatatirea stocului de produse, iar pentru acest lucru colegii de la achizitii deruleaza un amplu proces prin care urmaresc noi sortimente in oferta magazinelor, precum si produse mai calitative. Investitiile, dar in acest proces de modernizare din 2017, vor depasi 5 milioane de euro”, a mai punctat Omer Susli.

Cu un plan solid de crestere a business-ului, Praktiker este astazi in fata uneia dintre cele mai mari provocari – aceea de a reveni pe profit in conditiile unei piete din ce in ce mai dificile, in care liderul pietei a sarit de 1 miliard de euro, urmaritorul inregistreaza rulaje de aproape jumatate de miliard de euro, iar compania condusa de Omer Susli se lupta cu Kingfisher si Hornbach pentru completarea topului celor mai mari jucatori din piata.

Citeste si:

    Praktiker este unul dintre cei mai importanti retaieri de bricolaj din Romania, candva liderul incontestabil al pietei, cu o concurenta puternica venita din partea Dedeman, Leroy Merlin, Arabesque, Kingfisher (Brico Depot) sau Hornbach.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri